Büszkeség

2017.09.18. 07:00

Megyénk is bemutatkozott – A III. Magyar Értékek Napja megyei vonatkozásai

Veszprém megye is képviseltette magát a III. Magyar Értékek Napján, például a bakonyi betyárokkal, a herendi porcelánfestéssel, Balaton-felvidéki alkotásokkal.

Lakovics Márió

Idén, szeptember 9-én, szombaton a budapesti Szent István-bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) együttműködésében, több ágazat összefogásával valósult meg a III. Magyar Értékek Napja. Az előző két – 2013-ban és 2015-ben rendezett – Magyar Értékek Napja hagyományaihoz híven a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavával találkozhattak a látogatók. A nagyszabású, értékorientált esemény lehetőséget teremtett a megyékben és a külhoni magyarlakta régiókban fellelhető, egy-egy térség kultúráját fémjelző értékek, hagyományok és alkotások bemutatására.

- A programsorozat példázza a közös értékeink iránt érzett felelősség mozgósító erejét, hiszen az egész napos rendezvény tizenkilenc megye és hat határon túli régió, valamint közel 600 közreműködő, fellépő részvételével zajlott le: a tíz órányi kulturális program mellett harminc kiállítói pavilon, valamint huszonhat kézműves foglalkozás és interaktív mesterség-bemutató gondoskodott a színvonalas kikapcsolódásról – tájékoztatta a Naplót Baloghné Uracs Marianna, az NMI Veszprém Megyei Irodájának vezetője.

Mint mondta, a Kárpát-medencei magyarság hazai és határon túli szervezetei mutatták meg nemzeti kultúránk legféltettebb kincseit, hagyományainkat, a térség népzenei örökségét és tárgykultúráját. A helyszínen honi és külhoni értéktár-kiállítások, viselet bemutatók, népi mesterségekhez kötődő kézműves foglalkozások várták a látogatókat, a színpadon pedig kiemelkedő eredményt elért hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok mutatkoztak be. A gyerekek és a játékos kedvű felnőttek a magyar értékek és hungarikumok játszóházában játékos formában ismerkedhettek a magyarság csúcsteljesítményeivel, és részt vehettek az értékünnephez kapcsolódó pecsétgyűjtő játékon is.

Az eseménynek különös méltóságot adott, hogy délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertartás keretében áldották és szentelték meg. Veszprém megye terménykosarába héjas és tört mandula, valamint mandulából készült termékek (mandulaolaj, mandulaliszt, mandulavaj, mandulazselé, mandulás édességek) kerültek, melyet Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és egy bakonyi népviseletbe öltözött hölgy helyezett el Magyarország térképén.

A rendezvényen részt vett Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Papp Tamás alelnök. A Veszprém megyei pavilonban bemutatásra kerültek a Balaton-felvidék és a Bakony településeinek gazdag értékei, alkotásai. Nagy sikert arattak a bakonyi betyárok, akik viseletben, ostorcsattogtatással mutatták be e jellegzetes életmód jellemzőit. A kézműves sátorban Czefernekné Tenk Bernadett lószőrékszer-készítő és Czeglédiné Budai Katalin bútorfestő mutatta be mestersége apró fogásait. Különlegességnek számított, hogy a látogatók közelről láthatták a herendi porcelánfestő munkáját, és kipróbálhatták a rózsa- vagy a kosárkészítést a herendi porcelán alapanyagából. A színpadi programban a devecseri Fláre Beás együttes adott műsort, ütemes pergetőikkel és hallgatóikkal a közönség kedvencei voltak. Megyénk bemutatkozását színesítette a taliándörögdi Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI), amely szervezet tagjai a nap folyamán az interaktív Értékpiramis Társasjáték keretében ismertették meg az érdeklődőkkel a megyei értékeket, a kiemelt nemzeti értékeket és a hungarikumokat.

Az esti ünnepi szentmisét követően, az egész napos rendezvény megkoronázásaként a a bazilikában a nap szellemiségéhez illeszkedő, ünnepélyes kórus- és orgonahangverseny várta az érdeklődőket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Érdemes Művész közreműködésével – számolt be Baloghné Uracs Marianna. Megjegyezte, hogy a Veszprém megye értékeit bemutató programok és a gazdag kiállítási pavilon összeállítása helyettese, Bánkutiné Mihalcsik Márta munkáját dicsérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában