Helyi kultúra

2017.12.05. 08:52

Érzésekbe, dallamokba öntött életvallomás

Idén október 5.-én lett volna százéves , és ennek az évfordulója kapcsán irodalomtörténeti előadással emlékeztek Szabó Magda irónőre Hajmáskéren, a Muzeális Kiállítóhelyen a helyi művelődési ház szervezésében.

Jákói Bernadett

Sokan ismerjük a jeles írónő költészetét, későbbi regényeit, drámáit, verseit, írásait, rádiójátékait, esszéit. Sok-sok kötetéről, munkásságának értékeiről is beszélhetnénk órákon át. Ám alig egy óra alatt pillanatképek villantak fel életrajzából, arról a családi és lokális milliőről, ahonnan elindult, s amelyről az írásain keresztül ő maga mesélt a legtöbbet.

A gazdag irodalomtörténeti összeállítás dr. Pilipkó Erzsébet irodalmi muzeológus szerkesztésében került a közönség el

Az előadás is úgy került szerkesztésre, hogy sok-sok őszinte idézeten keresztül maga Szabó Magda szólt a ma közönségének: személyesen Dominek Anna színésznő tolmácsolásában. Műveit és életrajzának bemutatását leginkább az írónő saját művészi vallomásaival tartják hitelesnek az est előadói. Sokoldalú, tehetséges irodalmárként, már írói korszakának érettebb szakaszában készült lélektani nagy regényeinek a középpontjában legtöbbször értelmiségi nők állnak.- hallhattuk az esten.

Fotó: Jákói Bernadett

Több regényében is e sorsú lányok, nők kerülnek a művei előterébe. A lélek mélyén lejátszódó folyamatokat, érzelmeket is úgy jeleníti meg, hogy közben a magyar társadalom korszakváltásait is megismerhettük, annak reményeivel, belső válságaival, tragédiáival, az emberi kapcsolatok átrendeződésével. A legismertebb és talán a legnépszerűbb ifjúsági regényéből az Abigélből, – amelyből televíziós film is készült- dialógusok is elhangzottak. A tartalmas, informatív, zenés, vetítéses irodalomtörténeti esten az utókorhoz méltó élményekben részesült az érdeklődő szép számú hajmáskéri közönség .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában