Megelevenedett a múlt

2018.03.20. 08:00

Évfordulós felolvasás 170 percen át a pápai könyvtárban

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharchoz köthető szövegeket olvastak fel 170 percig a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Dernóczi Janka, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulója Petőfi naplójából olvasott fel Fotó: Laskovics Márió

A Jókai Mór Városi Könyvtár és az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet (EpVE) közös szervezésében 170 perces irodalmi felolvasódélutánt tartottak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a minap a könyvtárban.

Váminé Molnár Emma könyvtárostól megtudtuk, a szabadon választott szövegek felolvasására főleg az általános és középiskolai korosztályból érkeztek résztvevők, de egyénileg is vállalkoztak kedvenc ’48-as olvasmányélményeik megosztására. A jelentkezők többek között Petőfi Sándor naplójával, versekkel, Jókai-szövegekkel, a 12 ponttal készültek.

Dernóczi Janka, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulója Petőfi naplójából olvasott fel Fotó: Laskovics Márió

A résztvevők emléklapot kaptak. Az alkalmon átadták a korábban meghirdetett, a 170. évfordulón túl Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór Pápa város díszpolgárává választásának 125. évfordulójára helyismereti vonatkozásokkal szerkesztett ’48-as rejtvényfüzet mintegy ötven megoldójából kisorsolt öt szerencsés nyertesének díjait. Főként helytörténeti művekből, illetve az EpVE által kiadott, pápai vonatkozású versekkel, szövegrészletekkel ellátott ’48-as zsebfüzetből álló könyvjutalmat vehetett át a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium három 10. osztályos tanulója: Mátrai Boldizsár, Pócza Attila, Mogyorósi Bálint. Valamint a tapolcafői Somogyi Zoltán és a pápai Weöres Sándor Általános Iskola 5. osztályos tanulóiból – Faragó Norbert, Nagy Zsófi, Proszt Mira, Sikos Erik, Tóth Gergő – álló csapat.

Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő, városi képviselő köszönetet mondott a rejtvényfüzet és a díjak kivitelezését támogatóknak, így Hermann István könyvtárigazgatónak, Áldozó Tamás polgármesternek, valamint Hudi Józsefnek, a református gyűjtemények levéltárvezetőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában