Ézsiás István munkáiból nyílt kiállítás

2018.09.22. 16:44

Ézsiás '75+: Hidat képez a hazai és a nemzetközi kortárs művészet között

Acélszobrok, kisplasztikák és számos dokumentum is látható Ézsiás István szobrászművész 75. születésnapja alkalmából a Dubniczay-palotában szombaton nyílt tárlaton.

Marton Attila

Az ÉZSIÁS ‘75 + Veszprém-Nápoly-Róma-Velence-ART címmel nyílt kiállításon a szobrászművész utóbbi évtizedekben készült fő művei és legújabb alkotásai jelennek meg. A művész 1943-ban született a Veszprém megyei Vináron, pályája Veszprémből indult és Európa-hírű világpolgár-művész lett.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő bevezetőjében köszönetet mondott Ézsiás Istvánnak, hogy viszi a város jó hírét a világban. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója megnyitójában méltatta az alkotó sokrétű művészeti tevékenységét. Kiemelte, a konstruktív geometrikus művészet egyik nagymestere, ugyanakkor rendkívül nyitott művész, aki sokféle anyaghoz, technológiához ért, több alkotásán együtt kap szerepet a műanyag, a porcelán, a fa és a fém. Megjegyezte, Ézsiás művészetére nagy hatással volt Amerigo Tot is, akinél több hónapot töltött Rómában. Hozzátette, művészetszervező tevékenysége is kiemelkedő, kilenc szimpóziumot szervezett, szoborparkot és galériát hozott létre, és több kiállítás rendezője volt.

Az alkotó elmondta, a kiállításon hangsúlyos szerepet kap művészetének veszprémi kontextusa, és Olaszország is, ahol többször állított ki.

 

A Dubniczay-palota udvarán színes konstruktivista acélszobrok, a Várgaléria termeiben kisplasztikák, képek, medálok, érmek, írásos dokumentumok, könyvek, katalógusok, a folyosón itáliai emlékek tekinthetők meg. A tárlatban a művész több külföldi alkotótársának műve is helyet kapott. A kiállítás november 11-ig látható.

A megnyitón Ézsiás István Pro Meritis díjat vehetett át Némedi Lajos alpolgármestertől a képzőművészet területén kifejtett kimagasló munkássága, valamint Veszprém város kulturális életében végzett példamutató tevékenysége elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában