Gyökerei táplálják

2017.11.20. 16:13

Fafaragásokkal őrzi a bakonyi pásztorok örökségét

Az ajkai művelődési központ adott otthont a kislődi alkotó, Marótiné Farkas Klári népi iparművész, fafaragó alkotásainak.

Borsos Renáta Magdolna

Marótiné Farkas Klári népi iparművész önálló tárlata nyílt a művelődési központban. A képen az alkotó látható Fotó: Györkös József

A tárlatot Somogyi Anna, Kislőd polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében bemutatta az alkotót, méltatta eddigi művészetét.

- Marótiné Farkas Klári szerencsés embernek mondható, akinek olyan gyökerei vannak, amelyek táplálják és megtartják, akinek a múlt nem az eltűnt időt jelenti, hanem a biztos alapot, amelyet a szülői házból hozott – fogalmazott Somogyi Anna.

Marótiné Farkas Klári népi iparművész önálló tárlata nyílt a művelődési központban. A képen az alkotó látható Fotó: Györkös József

A polgármester beszédében kiemelte Klári édesanyjának kiemelkedő tehetségét a kézügyesség terén. Szót ejtett különleges gondossággal elkészített gobelinjeiről és édesapjának a faanyag megmunkálása iránti szeretetéről. Klári már kisgyermekként csodálattal figyelte, ahogy édesapja keze alatt formálódott a fa, titokban ő is belefaragott néha. Az alapfogásokat apja tanította meg neki. Ebben a kreatív környezetben felnőve az alkotás iránti vágy már egész fiatal korában felébredt Kláriban, a porcelánfestő és az üvegcsiszoló pálya iránt érdeklődött. Az élet mégis más forgatókönyvet írt számára, esztergályosként végzett. Szorgalommal kiváló szakemberré képezte magát szakmájában, közben szabad-idejében kötött, horgolt és faragott. A folyamatos önképzésnek köszönhetően kezei alól egyre szebb alkotások kerültek ki az évek folyamán a családtagok és a barátok örömére. A nagy fordulatot egy múltbéli állásvesztés hozta, az terelte igazán a művészete útjára. Ekkor robbanásszerűen tört elő belőle tehetsége, és fafaragásaival lépett igazán a művészete útjára. Sorra alkotta a fából megálmodott életképeket, használati eszközöket, kisebb szobrokat, köztük több vallási témából merített tárgyat, keresztet. Az évek során kialakult saját stílusát oktatási keretek között is csiszolta, és mesteremberektől elsajátította a fafaragás formavilágát és jelentését. Megismerkedett többek között a bakonyi pásztorfaragás tárgyaival, motívumaival. A népi iparművész Múlt, jelen, jövő címmel megnyílt tárlatán mindenki láthatja, hogy Klári a térségi hagyományokat is kutatja. Mindegyik kiállított darabja önálló jelentéssel bír, a múlt lenyomatát őrzi a jelenben és üzenetet hordoz a jövő számára. Mára állandó kiállítója az ajkai tárlatnak és munkáit a környező településeken is jól ismerik. Jelenleg tagja egy vándorkiállításnak, amely a közeljövőben Móron látható, de tárlatát Balatonfüreden is megtekinthetik.

A kiállítás megnyitóján Vörös Jánosné és Tiborcz Erik közös komolyzenei produkcióval közreműködött zongorán és hegedűn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában