Reformáció 500

2017.09.22. 09:00

Idén lesz 130 éves a felsőörsi református templom – ünnepélyes keretek között ünneplik meg a jeles évfordulót

A helyi református egyházközség meglehetősen aktív életet él. Nemrégiben rajzpályázatot írtak ki a 130 éves templomukra. Szeptemberben pedig nívós előadásokat tartanak a református közösségi házban a „Reformáció 500” jubileumi év keretében.

Szendi Péter

Kántorné Pólus Ibolya lelkész

Kántorné Pólus Ibolya 2004-től lelkipásztora a felsőörsi református egyházközségnek. Ez a második szolgálati helye, előtte a Pest megyei Kistarcsán látta el a feladatát.

– Váratlanul jött a felkérés, éppen gyesen voltam. Felsőörsön megüresedett a hely, és ugyan a gyermekeink még nagyon kicsik voltak, idejét láttam a szolgálatba való visszatérésnek. Egy ideig Veszprémben laktunk, majd 2009-től a településen. Egészen más ingázva ellátni a gyülekezetet, mint amikor az ember ott él a gyülekezet lakóhelyén. Férjem építészmérnök, három gyermeket nevelünk – kezdi a rövid bemutatkozást Kántorné Pólus Ibolya lelkész.

Kántorné Pólus Ibolya lelkész

A református egyházban elfogadott a női lelkipásztor. 1985-től szentelnek nőket lelkésszé, de már korábban is voltak nők a lelkészi szolgálatban. Felsőörsön hamar befogadták, ráadásul nem ő volt az első női lelkész a településen.

– Azon vagyok évek óta, hogy valamennyi korosztályt megszólítsuk. Nagy örömünkre folyamatosan növekszik a gyülekezet létszáma. Köszönhető ez annak is, hogy maga a település is növekszik, sok fiatal család települ be a faluba. Igyekszünk a családok egészét hívogatni, kapcsolódási pontot kínálva akár a baba-mama körön, akár a hittanórán, vagy bibliaköreinken, családi rendezvényeinken keresztül. Hála Istennek vannak fiataljaink is, persze a serdülőkor többeket elsodor a látómezőnkből, de ha jól alapoztuk meg velük a kapcsolatot, akkor hiszem, hogy egy napon visszatérnek vagy más keresztény gyülekezetben találnak otthont.

Idén lesz 130 éves a református templom, mely alkalomból rajzpályázatot írt ki az egyházközség, „Az én templomom” címmel. A4-es méretű, tetszőleges technikával készült alkotásokat várnak október 22-ig, amelynek a templom külső homlokzata alapján kell elkészülnie. Az alkotásokat október 29-én a Közösségi Házban kiállítják, és a legkiemelkedőbbeket könyvutalvánnyal jutalmazzák. A pályázat felső korhatára 18 év. Ezen a napon lesz a hálaadó istentisztelet a reformációért, amelyet megkoronáz az 500 éves jubileumra készíttetett emléktábla avatása.

Idén lesz 130 éves a református templom Fotó: Szendi Péter

A reformáció 500. jubileumát az ország számtalan településén megünnepelték és még megemlékeznek róla. Felsőörsön szeptemberben három előadást is tartanak ezzel kapcsolatosan.

– Országosan nagyon sok színvonalas rendezvény volt eddig. Mi arra törekedtünk, hogy saját történelmünket értsük meg jobban, a gyökereinket fedezzük fel egy személyes hangvételű előadássorozat keretében. Előadóink a reformáció hatásáról Veszprémben és környékén, valamint a „csendes” ellenreformációról tartanak előadásokat. Legvégül pedig „Mitől református?” címmel hallhatunk egy előadást, hiszen fontos, hogy tudjuk, mit jelent reformátusnak lenni, hogyan határozzuk meg ebből a szempontból is identitásunkat.

Kántorné Pólus Ibolya szeretné, ha idén elkezdődne az orgona rekonstrukciója, és néhány éven belül a templom belsőfelújítása is megtörténne. Pályázati forrást egyelőre nem írtak ki, de a gyülekezet önereje eddig is sok esetben hathatós segítséget jelentett, reméli így lesz ez a jövőben is. Amúgy örömmel tölti el, hogy a templomuk a külső szemlélő számára tetszetős, ahogy a közösségi ház is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában