VESZPRÉM

2017.12.05. 13:46

Főhajtás Ányos Pál emléktáblája előtt

Közelgő születésnapja kettőszázhatvanegyedik évfordulója alkalmából Csaba Ferenc, Fenyvesi Ottó és Kilián László, magánemberi tisztelgésből, kötődésből, de ezen túl, mint a megye kulturális életének meghatározó egyéniségeiként, megkoszorúzták a költő emléktábláját a várban lévő ferences templom falán.

Müller Anikó Hanga

Az emlékezők tizenegyedik éve, triumvirként együtt felsétálnak a várban és fejet hajtanak az emlékhelynél. Hogy mi köti őket egymáshoz és Ányoshoz? Csaba Ferenc Nagyesztergár szülötte, annak volt polgármestere, Pro Meritis díjas, költő, versei rendszeresen megjelennek itthon és az olasz Osservatorio Letterario periodikában.

A triumvirek megkoszorúzták Ányos Pál emléktábláját, immár hagyományosan, tizenegyedik éve, balról Kilián László, Fenyvesi Ottó, Csaba Ferenc

Fenyvesi Ottó nemzetközileg elismert költő, író, képzőművész, József Attila-, Prima Primissima-, Cholnoky-díjas, a Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztője. Kilián László a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, öt kötet szerzője, a Vár ucca Műhely szerkesztője, Veszprém irodalmi életének jelentős személyisége. Mindhárman fontosnak érzik a pálos szerzetes, tanár, a magyar szentimentalizmus költészetét képviselő Ányos Pál szellemi örökségének őrzését, továbbörökítését. Sokat tesznek ez ügyért, melyet jelez az is, hogy jelentős szerepet vállaltak a 18. századi költő műveiből összeállított két – az Ányos Pál versei, szépprózai írásai és levelei, valamint az „Édes fiaim… Figyelmezzetek” egyházi beszédek – kötet megjelentetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában