Közös megyei emlékezés

2017.10.13. 08:59

A generációk együttműködése szolgálja az egész nemzet érdekét

Közösen ünnepelték az idősek világnapját a megyei nyugdíjas szervezetek és a Veszprém megyei önkormányzat szerdán Veszprémben, az agórában.

Őrsi Ágnes

Fotó: Pesthy Márton

Arra, hogy kell-e külön köszönteni az időseket, hangsúlyos választ adott az eltöltött pár óra. Jobb ugyanis együtt számba venni, milyen helyzetben van a hazai lakosság szépkorú rétege, mit lehet, és mit kell erről az oldalról tenni a sikeresebb társadalmi párbeszédért, s érdemes újra meg újra felmutatni, hogy saját és környezetük jó közérzetéért mennyire fáradhatatlanul dolgoznak az idősebb korosztályt képviselő hölgyek és urak.

Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének vezetője arra emlékeztetett, milyen sok tényezőtől függ, hogyan érzi magát valaki, miután letette az évtizedek munkaterhét, ám közben fokozatosan romló egészséggel, megélhetési nehézségekkel, a környezet negatív hatásaival, esetleg szeretetlenséggel találkozik. Elfogy az erő, a türelem, de jó esetben nő a bölcsesség, ami például arra int: idős korára ki-ki legfeljebb annyi tiszteletre, megbecsülésre tarthat igényt, amennyivel addigi élete során ő is illette embertársait.A megyei közgyűlés alelnöke, Fenyvesi Zoltán egyúttal a következő generációt is képviselve, mondandóját két idézet közé illesztette. Az első: a legnagyobb adomány: derűs szívvel megöregedni.

Fotó: Pesthy Márton

Ezt kell, hogy elősegítse a hozzátartozók szeretete, az unokák rajongása, hiszen a mostani ünnepeltek már megtették, amit elvárt tőlük a család, a nemzet. Ám miközben a betegségekkel küzdenek, vagy a barátok számának csökkenésén aggódnak, mindig érdemes szem előtt tartani a másik megállapítást: annyira vagy fiatal, amennyi az önbizalmad, és annyira vagy öreg, mint amekkorák a félelmeid. Az életszeretet, a vidámság, a békesség, a szeretet a fiatalság titka.

Paulics István, az Életet az éveknek egyesület nevében mondta el köszöntőjét, kihangsúlyozva, hogy a jelenlegi magyar népesség több mint húsz százaléka múlt el már hatvanéves, ez az arány harminc év múlva meghaladja a harminc százalékot. Nincs már munkahely, stressz, viszont jönnek az új élethelyzetek, amelyek nem törvényszerűen jelentenek sötét, nyomasztó éveket. Időseknek, fiataloknak egymástól kell tanulniuk, hogy sikerüljön elkerülni a konfliktushelyzeteket, viszont ismerniük kell a gyökereket, és azt értékelni, ami valóban fontos: a megértést, a türelmet, a kedves szót.

Megjegyezve, hogy mindenkor a társadalom feladata biztosítani a tisztes öregkort, azt kívánta, a generációk együttműködése szolgálja az egész nemzet érdekét!A beszédek után elismerő oklevelet kaptak a megyei nyugdíjas szervezetek legaktívabb képviselői; Baranyainé Csomai Katalin (Balatonfűzfő), Gyimesiné Domonkos Ágnes (Veszprém), Horváth Gizella (Szentgál), Kálmán Istvánné (Nemesgulács) és Klein Béláné (Veszprém). Az ünnepség nyugdíjas művészeti csoportok bemutatkozásával zárult, dörgő taps kísérte a nemesgulácsi énekkar, a gyulafirátóti Bakonyerdő Pávakör Énekkar, valamint a szintén gyulafirátóti Rozmaring nyugdíjasklub tánccsoportjának műsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában