kiállítás az agórában

2017.09.15. 12:00

Harmóniát sugárzó mandalák

Körbe festett színek, fények címmel nyílt kiállítás N. László Gizella mandaláiból az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban csütörtökön.

Marton Attila

Fazekas Orsolya, az intézmény művelődésszervezője megnyitójában elmondta, a mandala szankszkrit szó, misztikus vagy spirituális kört jelent. Az ábrázolások a középpont köré rendezett formák összessége, motívumai között állatok, virágok és csillagok is lehetnek. Hozzátette, a mandalák harmóniát sugároznak.

 

László Gizella kérdésünkre elmondta, nyolc éve egy véletlen folytán kezdett el mandalákat készíteni. A könyvek törölgetésekor az egyik kötetet, amelyet korábban sokat forgatott, leejtette, és az éppen egy mandalánál nyílt ki. Ez adta az ötletet számára, hogy elkezdjen ezzel a képzőművészeti műfajjal foglalkozni. A mandala készítésének technikáját már korábbról ismerte, ugyanis porcelánfestőként épp egy keleti kultúrákkal rokonszenvező igazgató munkatársaként dolgozott. Az alkotó kifejtette, a művek elkészültét hosszú szerkesztés előzi meg, majd aprólékos munkával festi ki a műveket, így egy-egy mandalán több hetet is dolgozik. Megjegyezte, tudatosan társítja egymáshoz a színeket – amelyek mind önálló jelentéssel bírnak –, a készítés folyamata pedig egyszerre békés és meditatív tevékenység számára.

A kiállítás – amelyen mintegy ötven mandala látható – október harmadikáig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában