Veszprém

2017.11.15. 08:00

A haza védelmezője volt a lovagkirály

Ez egy kicsit olyan, mintha a tárgyak megszólalnának – mondta el a Laczkó Dezső Múzeumban tartott bemutatója kapcsán Hidán Csaba László történész, aki a Szent László-év alkalmából tartott előadást, valamint korabeli harci bemutatót.

Leitner Vera

Hidán Csaba László történész korabeli harci bemutatót tartott a nézők bevonásával Fotó: Balogh Ákos

Fotó: Balogh Akos

A Szent László-freskók jelentőségéről, valamint a korabeli fegyverekről, azok használatáról tartott előadást Hidán Csaba László történész, régész, aki több kutatott területe mellett a népvándorlás kori, illetve középkori fegyverzet és viselet, valamint a magyar és egyetemes középkori történelem szakértője.

Hidán Csaba László történész korabeli harci bemutatót tartott a nézők bevonásával Fotó: Balogh Ákos

– A freskók páratlan viselet- és fegyvertörténeti forrást jelentenek. Nagyjából negyvennyolc teljes, töredékes, illetve feltételezett Szent László-freskó maradt fenn a Kárpát-medencében. Ezek alapján készült a felszerelésem is – mondta el a korabeli rekonstrukcióról a történész, akinek tűzzománc sodronyos sisakja 3,2 kilogrammot nyom, ám a teljes felszerelés kitesz 14-16 kilót is. – Ez egy keleti jellegű felszerelés. A magyar sereg nagyobb része akkoriban egy keleti típusú fegyverzetet hordott. Az előkelők a királyok, főpapok környezetében az Európában akkor általánosan elterjedt nemesi viseletet használták, azonban valószínű, hogy csatába keleti módon öltözködtek, s keleti fegyvereket vettek magukhoz – mondta el a szakértő, aki előadása során többek között a nyílvesszők, a csákányos bárd, a szablya és csillagbuzogány használatát, jellegzetességeit is ismertette. A Laczkó Dezső Múzeum Szent László királyról szóló tárlatáról a történész elmondta, előadása során túlnyomó részt épp azon tárgyak használatát kívánja bemutatni, melyek a kiállítás tárlóiban is megtekinthetők.

– Korábban több alkalommal is tartottam Szent László-kori bemutatót, mivel tisztelem ezt a sziklahitű királyt, aki a hon védelmezője volt, s népéért harcolt – vallja Hidán Csaba László. Hozzátette, a lovagkirály legfontosabb értékei közt említhetjük a hazaszeretetet, a becsületet, a bátorságot és kitartást, így ezeket a tulajdonságokat szeretné továbbadni előadásai révén a mai fiatalok, érdeklődők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában