Előadás Kopácsy Józsefről

2017.09.15. 07:51

Jó szónok, lelkiismeretes pásztor volt az érsek

Kopácsy József hercegprímás élete és kora volt a témája a Múzeumi Szabadegyetem előadás-sorozat első alkalmának a Laczkó Dezső Múzeumban. Szeptember 18-án lesz 170 éve, hogy az egykori székesfehérvári, veszprémi püspök, majd esztergomi érsek eltávozott az élők sorából, így az évforduló kapcsán Fogl Krisztián Sándor történész tartott előadást.

Leitner Vera

A veszprémi születésű Kopácsy József 1822-től a székesfehérvári, 1825-től pedig a veszprémi püspöki feladatokat látta el, munkásságát jelentős eredmények jelzik. Fogl Krisztián Sándor történész a kortársak feljegyzéseit, dokumentációit összegyűjtve mesélt arról, milyen szerepet töltött be a rá bízott megyékben. Veszprémi püspökként például helyreállította a rendet az egyházmegyében, alapítványokat hozott létre, s gondoskodott a jó tanítóképzésről.

– Kopácsy Józsefről azt tartották az egykori kritikusok, hogy jó szónok, jó politikus, lelkiismeretes főpásztor és ügyes békéltető volt – mondta el a történész, aki előadásában felvázolta a hercegprímás teljes életútját, érintve azt a történelmi hátteret, mely a korabeli katolikus egyház helyzetét jellemezte, s arról is mesélt, miként őrződött meg Kopácsy alakja a történet- és az irodalomtudományban. A szabadegyetemi előadás során Fogl Krisztián Sándor olyan papi kéziratokat, körleveleket és különböző egyházi iratokat ismertetett, s arról a számos jótékony kezdeményezésről is beszélt, melyeket a későbbi esztergomi érsek Kopácsy támogatott: nőnevelő intézetet hozott létre Balassagyarmaton, hozzájárult a Magyar Tudományos Akadémia megalapításához, de kivette részét a Veszprémi Kórház támogatásából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában