35 éve együtt

2017.10.16. 13:58

Jubileumi évforduló – Brahms és Soltész Rezső szólt a citerákon

Büszkék vagyunk rájuk, mert nemcsak zenélnek, de sokat tesznek érte, hogy ne vesszen el ez a hangszer – emelte ki beszédében Balatonkenese polgármestere, Tömör István a Pannónia Citerazenekar a 35. jubileumi évfordulója alkalmából szervezett koncerten a Hangvillában szombaton.

Leitner Vera

Különleges ünnepi műsorral, több művész fellépésével tette emlékezetessé a Pannónia Citerazenekar a 35. jubileumi évfordulója alkalmából szervezett koncertet a Hangvillában. Az 1982-ben Papkeszin megalakult zenekar első tagjai iskolás gyerekek voltak, akik hamar sikereket értek el. A tagok azóta számos nemzetközi meghívásnak tettek eleget, de a környék rendezvényeinek is népszerű résztvevői. Az együttes egy idő után nemcsak a népi dallamokat, hanem a klasszikus zenét is lefordította a saját nyelvére, ünnepi műsorában így a szászcsávási és rábaközi népzene, kalotaszegi legényes mellett nemcsak Brahms VI. Magyar tánca vagy Strauss Éljen a magyar gyorspolkája, de Soltész Rezső Szóljon hangosan az ének című vagy a Különben dühbe jövünk film híres Dune Buggy című dala is felcsendült.

– Büszkék vagyunk rájuk, büszkék a pályájukra, a munkásságukra, mert nemcsak fellépnek, zenélnek és viszik a magyar nép- és klasszikus zene hírét a világba, de mellette oktatnak, képeznek, nyáron fiataloknak rendeznek táborokat, annak érdekében, hogy ne vesszen el ez a hangszer, ez a tudás – mondta el beszédében Balatonkenese polgármestere, Tömör István, aki hozzátette, a település képviselő-testülete több éve támogatja és a közös értékének tekinti a zenekart.

 

A Pannónia Citerazenekar veszprémi koncertjén több meghívott művésszel együtt lépett színpadra, Balogh Kálmán Kodály Zoltán- és Magyar Örökség Díjas cimbalomművészt, a Budapest Ragtime Bandet, Kelemen Angelika jazzénekesnőt és a néptáncos Baka Leventét is vendégül látták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában