Emlékház, kripta, kegytárgygyűjtemény

2018.05.24. 07:00

Kirándulást szervezett a pápai Várostörténeti Honismereti Kör

A pápai Várostörténeti Honismereti Kör látogatott el a két községbe, hogy megtekintsék a helyi nevezetességeket.

Laskovics Márió

A csoport a pápai Galla család kegytárgyaiból nyílt állandó kiállítást is megnézte Nagygyimóton

A pápai Várostörténeti Honismereti Kör május alkalmán kirándulást szervezett. A több mint húsz fős csoport kisbusszal utazott Vanyolára, ahol megtekintették a Vajda Péter-emlékházat, valamint a Szalmavári-sírkápolnát. Visszafelé megálltak Nagygyimóton, hogy szemügyre vegyék a Helyi Kincsek Tárában a pápai Galla család kegytárgyaiból nyílt állandó kiállítást, és a tájházat – tudtuk meg Váminé Molnár Emma körvezetőtől.

A vanyolai, mintegy 150 éve, neoreneszánsz stílusban épült Szalmavári-sírkápolna romos állapotában is megállásra késztetheti az utazót

– Örömmel vettük tudomásul, hogy a Vanyolán 1808-ban született Vajda Péter író, költő, tanár szülőházában nemrég kialakítottak egy emlékszobát Németh Tibornak, az egykori evangélikus lelkésznek. Varga Rita polgármester a szarvasi Vajda Péter-megemlékezésről és a falu jelenéről mesélt, Németh Attila helyi születésű nyugdíjas pedig régi vanyolai anekdotákat, valamint a Perczel család helyi vonatkozásait osztotta meg a körrel.

Németh Tibornak egykori evangélikus lelkész emlékszobájából

A sírkápolna – melynek kupolás téglaépületét a település pályázat keretében újítaná meg, s köré kis pihenőparkot alakítana ki – megtekintése előtt Varga Éva beszélt a faluról, és Szalmavári Kovács János helyi kötődéseiről – számolt be a körvezető.

A pápai Várostörténeti Honismereti Kör a vanyolai Szalmavári-sírkápolnánál

Mint megtudtuk, a falu határában, s országos műemlékvédelem alatt álló, nyolcszög alaprajzú, neoreneszánsz stílusú, pusztuló állapotban lévő sírkápolnát Szalmavári Kovács János egykori gazdag és jótékonyságáról híres földbirtokos, táblabíró – kinek nevét Pápán utca őrzi – leszármazottai mintegy 150 éve építették a családnak. A kápolna alatt hét sugárirányú sírkamrát tartalmazó kripta található.

A csoport a pápai Galla család kegytárgyaiból nyílt állandó kiállítást is megnézte Nagygyimóton

Váminé Molnár Emma hozzáfűzte, Nagygyimóton az egyik tagjuk rögtön jelezte, szívesen hozzájárulna a Galla-kegytárgygyűjtemény gyarapításához. Valamint hogy a meglátogatott helyekre szívesen kalauzolna diákokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában