TAPOLCA

2018.01.16. 08:00

Lelkes helyi foltvarrók legújabb remekei az idei bemutatkozáson

A Tamási Áron Művelődési Központ Foltvarró Klubjának újabb tárlata nyílt a múlt héten a tagok legfrissebb munkáiból.

Tóth B. Zsuzsa

A két évvel ezelőtt alakult csoportot Vassné Sárossy Gabriella vezeti

A kiállítás megnyitóján az intézmény vezetője, Barczáné Tóth Boglárka úgy fogalmazott, hogy a művelődési központon belül több csoport is működik, ezek közül a Foltvarró Klub a legfiatalabb.

– 2015 végén hirdettük meg az alakulását, és a következő év januárjában már elkezdte működését. Az első klubfoglalkozást is nagy népszerűség kísérte. Úgy gondolom, hogy a klub sikere és a tagok lelkesedése azóta is töretlen, ha körülnézünk, a ma nyíló kiállítás is ékes bizonyítéka ennek – mondta Barczáné Tóth Boglárka, és gratulált a klub munkájához.

A klub vezetője, Vassné Sárossy Gabriella a csoport munkájáról szólt.

– Valóban nagy érdeklő-dés övezi a szakkört alakulása óta, 26 lelkes foltvarró hölgy dolgozik a klubban, a huszonévestől a hetvenesekig, akik mindannyian nagyon várják az egymást követő összejöveteleket. Munkáink töredékét tudjuk bemutatni itt hely hiányában, de ízelítőt adunk mindabból, amit eddig tanultunk. Elkezdtük az alapokkal, egyszerű fogásokkal, fokozatosan haladunk az egyre nehezebb munkák felé. Ahhoz azonban, hogy ezek a munkák elkészülhessenek, azo- kat mindenki megcsodálhassa, kell egy biztos háttér. Ezt adják a férjek, a családtagok, akiknek sokszor nagy türelemre van szükségük – mondta Gabi. Havasi Gábor szavalatával egy ismeretlen szerző tollából egy férj sirámait tolmácsolta tréfásan a jelenlé-vők felé.

A két évvel ezelőtt alakult csoportot Vassné Sárossy Gabriella vezeti

A kiállításon a tagok munkái között terítők, ágytakarók, különféle használati tárgyak, faliképek, táskák, szütyők, játékok, ajándéktárgyak, jó érzékkel összeválogatott színekkel játszó, vidám füzetborítók.

A különféle technikákat precízen alkalmazó alkotókat szemmel láthatóan megihlették például az évszakok, az ünnepek, de Vasarely és Audrey Hepburn ugyancsak. A színésznő portréja egy transzfer technikával díszített párnahuzatról köszön vissza a színes tárlaton. Különféle textúrájú textildarabokból, csipkékből pasztellárnyalatú, nem kifejezetten csak patchwork technikával összeállított kollázsok készültek faliképként. Színes párnák, táskák, praktikus, sokzsebes varrógéptakarók árulkodnak a foltvarrók sokoldalúságáról az idei tárlatukon.

Tavaly a szakkörön bonyolultabb blokkokat, többek közt lakásdekorációt, hasznos használati tárgyakat tanított Gabi a csoport tagjainak. Sok más mellett cérnatartót, varróeszköztartót készítettek, hiszen minden foglalkozásra magukkal kell vinniük ezeket a dolgokat a varrógép mellett. Most már mindent egy helyre tudnak tenni, nem kell keresgélni, nem felejtenek semmit otthon.

Új módszerként az ólom-üveg-technikát sajátították el, nagyon elnyerte a tetszésüket. Népszerű lett a körükben annak ellenére, hogy nagyon sok benne a kézi varrás. Egy karácsonyi gyertyás képet alkottak meg ezzel a techni-

kával, hiszen közelgett az ünnep. Azóta pedig többen újabbnál újabb hasonló mintát kerestek, varrtak és varrnak meg ezzel a technikával.

Gabi elmondása szerint nagyon aktívak a tagok, nagy bennük a tudásvágy, örömmel és sokat varrnak még otthonukban is.

Jövőbeni terveik között sok minden szerepel, de a legnagyobb munka több ágytakaró megvarrása lesz. Ehhez újabb blokkokat tanulnak majd, valamint azok pontos összevarrását, tűzését. Gabi nagyon bízik benne, hogy a következő kiállításukkor már ilyen takarókkal is büszkélkedhetnek.

A kiállítás január 26-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában