brumm-brumm

2017.10.18. 13:06

Maciból soha nem elég – kiállítás nyílt Herenden

A gyűjtemény napról- napra gyarapszik, jelenleg 257 darabból áll. A legöregebb maci 70 éves, de a különböző élethelyzetekben kiállított mackók között van éneklő, ír kobold és bajor vadász medve is.

Molnár Sándor

A Művelődési Házban nyílt kiállítás Csajági Sándorné mackó gyűjteményéből. A porcelánmanufaktúrában ügyintézőként dolgozó hölgy körülbelül hét éve kezdte el gyűjteni a puha szőrmókokat. Egy a lengyelpiacon vásárolt darab indította be a szenvedélyt, amelyet a család: a férj és a két felnőtt nagyfiú is támogat. Igaz nem egy költséghatékony hobbi és a család nappalijába is csak előzetes bejelentkezés után lehet bejutni, mert annyi helyet elfoglalnak a mackók.

Andrea asszony maga sem tudja pontosan, hogy miért pont macikat kezdett el gyűjteni, de annyira megragadja a belőlük sugárzó báj, az a nyugalom, amit árasztanak, hogy muszáj őket gyűjtenie – fogalmaz.

A kiállítás megnyitóját a Herendi Hétszínvilág Óvoda Vackor nagycsoportosainak „Mézédes Műsora” színesítette. Fotó: Molnár Sándor

A jelenleg 257 darabból álló gyűjtemény napról-napra nő, mert a kollégái amint megtudták, hogy ez a szenvedélye, nagyon sokan elhozták az otthon feleslegessé vált plüss kedvencüket és azóta is, minden nap meglepik néhány példánnyal. Ráadásul maga a gyűjtő is, ha meglát egyet, azt azonnal szeretné megszerezni, mert mint mondja „csőlátása” van.

 

A gyűjtemény legidősebb darabja az egykori Csehszlovákiából származó, 70 éves mackó, amely az édesanyjáé volt. A kiállításon mellette foglal helyet 45 éves társa, akit az ötödik születésnapjára kapott Andrea asszony. A különböző élethelyzetekben kiállított mackók között van éneklő, ír kobold és bajor vadász medve is.

– Mindenkinek azt kívánom, hogy ezekben a mackókban találják meg azt az örömet, amit a számomra jelentenek, mert nekem a családomon kívül ők a legnagyobb kincseim – vélekedik a gyűjtő, akinek Maci kiállítása október 31-ig látható a Herendi Művelődési Ház emeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában