különleges gyűjtemény

2018.01.11. 18:07

Naptárkiállítással köszöntik az új évet

A Lipták Gábor Városi Könyvtár hagyományos újévköszöntő naptárkiállítást rendezett, melynek megnyitóját szerdán tartották.

Sági Ági

Takács Miklós a különleges gyűjteménnyel Fotó: Sági Ági

A kiállítást Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere és Lévai József, Tapolca alpolgármestere közösen nyitotta meg. Közreműködött a Kék Balaton Nyugdíjas Dalkör Bónyai Mária karnagy vezetésével.

Takács Miklós a különleges gyűjteménnyel Fotó: Sági Ági

Takács Miklós gyűjteménye 2017-ben Zentai Gábor, a tapolcai Batsányi János Művelődési Központ nyugalmazott igazgatója felajánlásából több mint kétszáz darab különleges falinaptárral bővült. Az idei kiállítás anyagát ebből az ajándékból választotta ki a gyűjtő.

- Több kedvencem is van ebből a válogatásból, az egyik Zongor Gábor Veszprém megyei városokat ábrázoló rajzainak 2002-es naptára. Ez tizenkét példányban megvan, így egymás mellé felfüggesztve az összes hónap képe látható. Azt szoktuk mondani, hogy ez egy interaktív kiállítás, mert itt hozzá lehet nyúlni a naptárakhoz, és lehet lapozgatni is őket. A másik kedvencem egy felvidéki naptár. Ez a lőcsei Szent Jakab- templom egy oltárrészletét mutatja be részletesen. Pál mester az utolsó vacsorát ábrázoló faragott szoborcsoportját így látni igazán különleges – mondta el Takács Miklós.

A kiállításon találhatók naptárak várakról, tájakról, de művészeti gyűjteményekről és csillagtérképekről is.

A naptárkiállítás egy évtizede nemcsak újabb érdekességek felfedezéséről szól, de hagyományosan az új évet is köszöntik vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában