Dallamvilág c

2018.10.15. 13:42

Népek, országok, táncok és ízek Aszófőn

A helyi Dallamvilág csoport Világslágerekkel a világ körül című népszerű zenés műsora adta az ötletet, hogy az eddig népszerű zenés-táncos , egész estét betöltő programjukat egészítsék ki egy, a helyi közösséget is összekovácsoló rendezvénnyel, amellyel Aszófő bemutathatja a településen élő, a településhez kötődő polgárok által a világ és Európai országokhoz fűződő a kapcsolatát.

Jákoi Bernadett

A rendezvény fővédnöke, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat önkéntesei örömmel ismerkednek a magyar népi hangszerekkel is

-Felkértük azokat az Aszófőn élőket, (aszófőiek és azok akik szívesen járnak Aszófőre – vagy itt éltek vagy rendszeresen járnak nyaralni vagy valamilyen kötődéssel rendelkezőket,) hogy akiknek valamely kapcsolatuk van Európa, vagy a világ országaihoz, mutassák be azokat a nyilvánosságnak. Készítsenek összefoglalót, és egy asztalt rendezzenek be az országra jellemző kiállítási tárgyakkal, azzal a céllal, mit üzennek számunkra az ott élő emberek.

A rendezvény fővédnöke, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat önkéntesei örömmel ismerkednek a magyar népi hangszerekkel is

Az egész estet betöltő rendezvényen 15 ország képviselte magát, – mondta el Nagy Annamária szervező-könyvtáros, aki már nem egyszer szervezett nagyszabású programokat a helyiek számára. Van, aki filmet készített van, aki képes prezentációt mutatott be és maga is beszámolt az országhoz köthető élményeiről. Kuriózum, hogy az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat is megtisztelte rendezvényt és mi több, Akopján Nikogosz elnök fővédnökséget is vállalt . Örményországból érkezett önkéntesek egy évig segítik az önkormányzat munkáját. Maguk is elhozták a saját kultúrájukból az ízelítőt, jellegzetes süteményeiket a marlenkát is. Irán képviseletében (Mahsa Moatazedian asszony és kislánya, Alipour Aysza mutatta be a perzsa világ csodáit, sőt a kislány gyönyörű népi ruhájában is megjelenve egy csodálatos iráni népdallal lepte meg a közönséget, s a dalával mutatkozott be először a nyilvánosságnak.

A férj a füredi szívkórházban dolgozik főorvosként, a család Aszófőn él. A bemutatkozások után kóstolóban, megízlelhette a közönség a sajátos, a bemutatkozó országok ízeit. Így az örmény marlenka és Ararat konyakot, erdélyi mamaligát és padlizsánkrémet, az olasz pizzacsigát, a görögsalátát, a perzsa konyhából a kalam polo, adasz polo, dolme barge angori, pankake étkeket, francia konyhából a kis lorraine, gateau breton, quiche, financier, a horvátok izeit a cevapchichi és ayvar képviselte. Gyermekfoglalkoztató és egy ország ismereti vetélkedő zárta a nagyszabású programot, amelyen 4 csapat versengett a nemzetközi ajándékokért. A Dallamvilág Csoport a Világslágerekkel a világ körül c. műsorából adott ízelítőt, a veszprémi RE-ZE-DA Citera duett moldvai táncdallamokat muzsikált. A rendezvényt az aszófői önkormányzat, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és egy uniós pályázat segítségével sikerült megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában