evangélikusok

2017.09.19. 10:00

Nyári hangversenyek a megújult barokk orgonán

Néhány hete ért véget Nagyvázsonyban és Szentantalfán az a nyári hangversenysorozat, amelyet a Mencshely–Nagyvázsony–Szentantalfa–Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség kínál évek óta a helyi lakosoknak és az odalátogató turistáknak – tudtuk meg Németh Szabolcs evangélikus lelkésztől.

Civil tudósító

A restaurálás olyan jól sikerült, hogy a 2016 októberében visszatért hangszer megfelel a legmagasabb művészi igényeknek is

– Az idei nyár különlegessége, hogy Nagyvázsonyban újra működik az 1700-as évek elején készült orgona. Ez a barokk korban elterjedt hangszer mára már ritkaság. Ebből a korból való orgonákból nagyon kevés maradt fenn, még kevesebb az, amelyik használható állapotban van. Igaz, a nagyvázsonyi orgonát is restaurálni kellett, de mindez olyan jól sikerült, hogy a 2016 októberében visszatért hangszer megfelel a legmagasabb művészi igényeknek is. Így még nagyobb inspirációval szerveztük az idei nyári orgonaesteket.

A restaurálás olyan jól sikerült, hogy a 2016 októberében visszatért hangszer megfelel a legmagasabb művészi igényeknek is

A lelkész elmondta, hogy visszajáró fellépőik is vannak. Már többször adott hangversenyt Finta Gergely orgonaművész, a Deák téri evangélikus templom orgonistája, aki egyik fő kezdeményezője volt az orgona felújításának. Elischer Balázs, Németh Sándor orgona- és Gerencsér Zoltán hegedűjátékát is már évek óta élvezhetik a látogatók. Az idei nyáron a nagyvázsonyi orgona felújításában szintén aktívan közreműködő Szilágyi Gyula orgonaművész, egyetemi tanár, orgonarestaurátor is koncertezett a nagyvázsonyi templom falai között.

Németh Szabolcs maga is játszik a hangszeren. Lelkésszé szentelése előtt szülőfalujának, Bakonytamásinak volt 10 évig a kántora. Lelkészként és zenei hozzáértőként is biztos abban, hogy ezek az orgonazenei estek nemcsak kikapcsolódást, minőségi szórakozást nyújtanak a hallgatóságnak, hanem az evangélium igei mondanivalójának hordozói is egyben.

– A hangokba zárt ige utat talál mindenkihez, aki nyitott füllel és szívvel hallgatja a 18. századi barokk orgonán felcsendülő dallamokat – zárta gondolatait Németh Szabolcs.

Schvarczkopf Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában