Teremtésnap

2017.09.15. 16:55

Öko-ünnep fogadalommal és faültetéssel

Második éve rendezték meg az erdőövezte Szent-kúti kápolna előtt a Teremtésnapi öko-ünnepet.

Müller Anikó Hanga

A főszervező Dr. Békefy Lajos református lelkipásztor, öko-újságíró, világvallás-kutató köszöntőjében Kányádi Sándor e helytől inspirált versének egy sorát idézte, mely a kápolnához vezető út menti kőoszlopon olvasható: Itt van az Isten, Luther pedig ezt írta: A teremtett világ, a fák, füvek, virágok, patakok és áradó folyók, az égbolt némán forduló csillagai Isten álarcai. – Ma megtanulunk rácsodálkozni Isten álarcára s közben talán egymásra is.

Tavaly a görög Voloszban született döntés, az őszi termés betakarításkor szervezzük ezt az ünnepségsorozat. Legyen faültetéssel egybekötve, szóljon a gyermekeknek és a gyermekekről is, ezért a fa neve remény-jövő-generációk fája. Goethe írta, a gyermekeknek két dolgot kell adnunk, gyökereket és szárnyakat. Hogy tudják, hova tartoznak, és hogy kiszárnyaljanak bajból, mélységből és tanuljanak új utakat bejárni, berepülni. Ünnepelni jöttünk, az életet, a teremtett világ csodáit, a végtelen fantáziájú Istent és megköszönni, hogy jókedvében ilyen igéző tájat alkotott, a béke szigetét. Vigyázzunk rá,Szent-kúti forrás, hadd igyunk hálaadással vizedből nemzedékről-nemzedékre, fák, hadd bújjunk árnyadó lombotok alá, csillagok, ránk, s gyermekeinkre, unokáinkra szépen ragyogjatok, mondta. Márkus Zoltán polgármester szívesen fogadta az öko-tudatos életformára felhívó programot. Elmondta, a falu szimbóluma a fa, településük címerében a régi faszerszámok az itt élők foglalkozását jelképezik.

– Körös-körben erdők vesznek minket körül, mára a turizmus lett a falu fő húzóágazata. Nagyon fontos, hogy megőrizzük természeti adottságainkat a jövő generációjának és úgy tudjuk továbbadni, hogy ők is sokáig élvezhessék gyümölcsét, mondta. A falu vezetése, civil szervezetei és lakói sokat tesznek ezért, virágosítással, szelektív hulladékgyűjtéssel, a mezőőrséggel odafigyelve a külterületek tisztaságára. A résztvevők két előadást hallhattak. Bakk István székely primor Bakonybél a Szentkorona felől címmel osztotta meg gondolatait, Lampert Bálint egyetemi tanársegéd A méhek élete és a jövő című ismertetőjébe interaktív módon bevonta a gyermekeket is, akik a délután folyamán Rémiás Tünde vezetésével karkötőket készíthettek. Nagy tetszést aratott Kovács Bálint, a Virtuózok 2017 középdöntőse virtuóz furulyaszólója és Mülhauser Martina gitáros-énekes előadása.

A műsort győri citerás diáklányok zenével és népdalokkal színesítették. Békefy Lajos vezetésével Márkus Zoltán, az előadók és Halmos Ábel, a helyi bencés monostor perjele egy hársfacsemetét ültettek el. Lélekemelő pillanatok voltak, amikor a kápolnában meggyújtott mécseseket a résztvevők elhelyezték a kútkáván és kört alkotva közösen elmondták bakonybéli hungarikumként az öko-fogadalmat a természeti kincsek megőrzéséről, a környezet, a fák, madarak, állatok, vizek védelméről. Az ünnep a tábortűz lángjánál a két előadóművész zenéjével és közös énekléssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában