humorérzék

2017.10.24. 07:20

Öreg ingek és gombok élednek újjá Horváth Zsolt különleges képein

Azt mondják, ha a sors becsuk egy ajtót, kinyit helyette egy ablakot. A Badacsonytomajon élő és alkotó Horváth Zsoltra ez különösen igaz. 

Tóth B. Zsuzsa

Horváth Zsolt az egyik képével Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Akkor kezdett el Horváth Zsolt mértani ábrákat képpé rendezni textilből, amikor betegsége miatt alig tudta használni a kezét. Miután pedig túlélte, hogy perceken át nem dobogott a szíve, már az emberi alakok is megjelentek különleges képein.

Horváth Zsolt az egyik képével
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az öreg ingek, nadrágok tájképként, portréként élednek újjá keze alatt. Mivel pedig a ruhák sokszor szép gombokat is őriznek, azokat is beilleszti a tájba. Vallja, hogy sok türelem kell az aprólékos, időigényes munkához, azonban őt kikapcsolja az alkotás, sokszor még enni is elfelejt közben, párja pedig támogatja a munkában, aminek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos textilkép született. Képeit olyan egyéni világlátás, olyan hamisítatlan, utánozhatatlan báj jellemzi, amely csakis rá, az ő alkotásaira igaz. Különleges, jól felismerhető, mesebeli tájakon barangoló alkotó, aki nem igyekszik megfelelni semmilyen divatos elvárásnak. Inkább textilbe szabja álmait, vagy egy régi fekete-fehér film ihletésének engedve fekete-fehér sorozatot készít.

Egy tréfás tévés reklám adta az őrült kalapos figurájának arcát. Megörökítette a páratlan badacsonytomaji kéttornyú bazalttemplomot és környezete sok más épületét. A Badacsonytomajon most kiállított képek nagy része azonban a természet szeretetéről árulkodik leginkább. No és persze határtalan fantáziáról, apró részletekbe menő precizitásról. De ami talán a legfontosabb: a humor. Zsolt nem veszítette el humorérzékét a legnehezebb pillanatokban sem. Szerencséjére a sors is mellette áll. Tehetsége, kitartása és ideje van bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában