Szülőháza előtt avatták fel emléktábláját

2017.12.10. 10:00

Örömünnep Tót Endre tiszteletére Sümegen

A város szülötte, Tót Endre Kossuth-díjas képzőművész tiszteletére örömtáblát avattak szülőháza előtt, a Kossuth utca 19-es számú ház előtt.

Tóth B. Zsuzsa

Az emléktábla avatása utáni pillanat. Balról Tót Endre képzőművész, mellett Oszkai Réka szakmai vezető és Andrási Ferenc filmrendező Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A rendezvényen Végh László polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta az öröm-ünnep jelentőségét.

– Sümegnek mindig ünnep, ha visszatér egy-egy fia. Nem minden város mondhatja el magáról, hogy három Kossuth-díjasa van, azonban ebben a fantasztikus dolgokkal megáldott kisvárosban el kell mondani, hogy a huszadik században születtek itt nagy művészek is, akikre ma büszkék lehetünk. A neo-avantgárd festő nevét világszerte ismerik, de sokan nem tudták eddig, hogy Sümegről indult az őszinte, életvidám ember élete és a pályája – mondta a polgármester.

Az emléktábla avatása utáni pillanat. Balról Tót Endre képzőművész, mellett Oszkai Réka szakmai vezető és Andrási Ferenc filmrendező Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Oszkai Réka, a Kisfaludy-emlékház szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy a sümegi járdatábla avatásával a város bekapcsolódik azon települések – Budapest, Debrecen és Köln – láncába, amelyek utcáin van már hasonló táblája az alkotónak, jelképezve élete egy-egy állomását. A legfontosabb állomása azonban a születése helye lehet, márpedig Tót Endre itt született, ebben a házban.

András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező az ünnepelttel közös, gyermekkori, sümegi emlékeiket idézte.

– Gyerekfejjel csodáltam a nálam hét évvel idősebb Tót Endrét, irigyeltük, hogy a képzőművészeti főiskolára került a városból. Ő mindig kiválasztott volt, olyan fiatal, akit mindannyian csodáltunk. Megtisztelt, hogy modellt ülhettem neki és közben beszélgettünk, az ő révén sokat megtudtam a világ képzőművészetéről – emlékezett András Ferenc.

Az emléktábla leleplezését követően Soltis Lehel színművész Tandori Dezső Egy Tót Endre képre című versét szavalta, majd örömbeszélgetésre hívták a vendégeket a Kisfaludy Művelődési Központba. A művésszel Hegedűs Orsolya művészettörténész, az acbGaléria művészeti vezetője beszélgetett. A programot Tót Endre Örülök, ha boldog vagyok című kisfilmjének vetítése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában