előadás

2017.09.20. 20:00

Óvári utca átalakulásai

A Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület szervezésében Csiszár Miklós helytörténeti előadását tekinthették meg az érdeklődők az AGÓRA-ban.

Jákói Bettina

Az Óvári utca a XX. század elejétől napjainkig nagy változásokon ment keresztül

Ezúttal a veszprémi Óvári utca történetét, annak kialakulását és fejlődését ismerhették meg korhű, egykori képeslapok, veszprémi látképek bemutatásában az érdeklődők. A helytörténeti vetítésen az utcát ma is meghatározó jeles épületek keletkezéséről, a Kapuváry ház telkének több fázisú beépítéséről, valamint az utcavonal eredetileg a színház előtti teret befogó átalakulásáról, és a mai utca kialakulásáról esett szó. A mai is álló, jellegzetes, utcaképet meghatározó épületek városépítészeti vonatkozásában a városhoz erősen kötődő polgármesterek mecénási szerepeiknek köszönhető.

Az Óvári utca a XX. század elejétől napjainkig nagy változásokon ment keresztül

Beszélhetünk akár Kováts Imre, Dunst Ferenc, Szeglethy György, Komjáthy László, vagy Rosos Károly korabeli polgármesterek, de akár Óvári Ferenc országgyűlési képviselő kiemelendő városfejlesztési érdemeiről is. Mindezek az épületek a XX.sz. fordulóján és annak közvetlen környékén épültek, többnyire városi beruházással. Külön hallhattuk a mai Petőfi Színház építésének történetére vonatkozó aktuális információkat, miképpen volt szerepe az épület létrejöttében az egykori, Magyarországon elsőként itt alkalmazott Medgyaszay-féle vasbeton-szerkezeti technológiának, miszerint a közeljövőben átépítésre kerülő, 110 éves épület újra az egykori tervek alapján kerülhet felújításra. De a mai üresen álló épületek korai előzményeiről és első, eredeti funkcióiról is kapott a közönség ízelítőt. . A mai utcakép kialakulásához valamivel több, mint 100 évre volt szükség.

Érdekes helytörténeti információkat hallhattunk az Óvári utca történeti epizódjaiból

A Kapuváry ház melletti korabeli Kovács Gyula ügyvéd háza került kisajátításra 1909-ben, hogy megnyithassák az utcát az akkor már Szabadság tér felöl, hogy tág tér és közlekedésre alkalmas utca nyilhasson a századelején felépült Postapalota irányába, valamint a frissen felavatott Színház megközelítéséhez is. Megtisztelő, hogy városunkban elsőként Óvári Ferenc érdemelte ki, hogy még életében utcát neveztek el róla, ami a XX.sz. 50-es éveitől, a 90-es évek elejéig átmenetileg más, korábbi érákhoz köthető nevet is viselt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában