Kultúra

2017.09.16. 08:00

Kezdetét vette az új évad a Pannon Várszínházban

Öt bemutatóról, két új bérletről és számos friss, formabontó műfajról is beszámolt Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója péntek délelőtt a Hangvillában tartott évadnyitó társulati ülésen.

Leitner Vera

Az új előadások közt szerepel a Mágnás Miska című operettkomédia, a Jövőre, veled, ugyanitt című romantikus vígjáték, a Janika című vígjáték, az izgalmas dramaturgiai megoldásokkal operáló Bűn és bűnhődés, melynek fantáziaműfaja alternatív krimi és az évad végére érkezik még egy ősbemutató, a Békepresszó, mely a Vad Fruttik, Likó Marcell és Géczi János koprodukciójaként jön létre – tájékoztatott az újdonságokról Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. Az öt felnőtt előadás mellett a Pannon Várszínház egy új ősbemutatóval, a Stop – Hinták, apák, szerelmek című előadással jelentkezik az ifjúság számára, a darab két jeles kortárs alkotó, Grecsó Krisztián író és Hrutka Róbert zenész közös műveként született meg, s október közepén kerül színre.

Az idei évadban bemutatkozik a Pannon Bárszínház, ahol a História Hangvilla étteremmel való együttműködés részeként a színészek a pult mögött foglalnak majd helyet és kiveszik részüket a nézők kiszolgálásából, továbbá tervben van a stand-up comedy inverzeként megvalósuló sit-down comedy létrehozása, mely egykor élt kiváló művészekről fennmaradó anekdotákat elevenítene fel szórakoztató előadásokként, hozzájárulva ahhoz, hogy a legendás művészek emléke még tovább éljen. Idén hét felnőtt bérlet helyett kilenc bérletet játszanak, továbbá a színház arculata és elektronikus felületei is megújulnak.

Krámer György táncművész, koreográfus, a XX. Tánc Fesztiválja kapcsán elmondta, az évfordulót művészi igényű, kordokumentum értékű albummal, továbbá valamennyi korábbi zsűritag és fotóművész, illetv nemzetközi díszvendégek meghívásával szeretnék különlegessé tenni. A társulat idén a Pesti Magyar Színiakadémián végzett Egri Zsófia és Kárpáti Barbara színésznővel bővült, Varga Gábor Dániel a díszítők, Magyar János az öltöztetők csapatát erősíti majd. Egyed Brigittát a Bűn és bűnhődésben, Gazdag Tibort pedig a Békepresszóban láthatja újra a veszprémi közönség.

Vándorfi László az előző évad zárásaként elmondta, a nyári szezonban negyvenkét elődást játszott a Pannon Várszínház Veszprém mellett Alsóörsön, Balatonfüreden, Balatonlellén, Budapesten, Várpalotán, Siófokon, Egerben, Dunaharasztiban és Ajkán, összesen közel harmincezer néző előtt.

A társulati ülésen Mike Friderika, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ projektvezetője elmondta, 2018 végén derül ki, hogy 2023-ra melyik magyar város nyeri el az Európa Kulturális Fővárosa címet, melyért Veszprém is versenybe szállt.

– A művészeti tanács, akivel közösen dolgozunk a programon, nemcsak a fesztiválötleteket teszi egymás mellé, hanem sokkal mélyrehatóbb változásokon gondolkodunk közösen, ami mind Veszprémet, mind a régiót illeti. Ebben nagyon jó partnerre találtunk a Pannon Várszínházban és Vándorfi Lászlóban, mert a pályázatunk egyik központi eleme a régiós bevonás kérdése és a veszprémi intézmények közül talán a Pannon Várszínház az, ami a legpéldaértékűbb módon van jelen a régióban, illetve használ különleges helyszíneket az előadásaihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában