Papkeszi

2017.11.13. 20:22

A zenélés, éneklés erős kötőanyag az egyházban

Azért szerveztük meg ezt a kórustalálkozót, hogy a Veszprémi Református Gyülekezet kórusai egymást megismerhessék. Nincs szó versengésről, ez egy közös éneklés – mondta el Varga Áron kántor, az egyházmegye ének-zeneügyi szakelőadója a szombaton Papkeszin tartott egyházmegyei kórustalálkozó kapcsán.

Leitner Vera

A Pozsonyi Református Egyházmegyét az apácaszakállasi kórus képviselte Fotó: Balogh Ákos

Fotó: Balogh Akos

A református templomban összegyűlt kórusokból négyen az egyházmegye különböző gyülekezeteiből – Kádártáról, Alsóörsről, Tapolcáról, Balatonalmádiból – érkeztek, továbbá minden évben meghívnak a találkozóra egyet az egyházmegye református iskolájának kórusai közül, idén a helyi, papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola kórusa csatlakozott az eseményhez. Néhány hónapja a Pozsonyi Református Egyházmegye testvéregyházmegyéje lett a veszpréminek, így ebből az apropóból a hatodik kórus a szlovákiai Apácaszakállasról érkezett. A harmadik esztendeje megrendezett találkozón a hat megjelent kórus összesen körülbelül nyolcvan tagja egy művet együtt is elénekelt.

A Pozsonyi Református Egyházmegyét az apácaszakállasi kórus képviselte Fotó: Balogh Ákos

– Az egyházmegyében a zenélés egy kötőanyag, s ebben a papkesziek is nagyon előre járnak – véli Dusicza Ferenc, Csajág, Balatonfőkajár és nyaranta Balatonaliga lelkipásztora, Papkeszi gyülekezetének helyettes lelkésze, aki igeszolgálattal járult hozzá az ünnepélyes istentisztelethez. A lelkipásztor úgy látja, a fiatal gyülekezeti kórusok körében egyfajta új kezdetről beszélhetünk, ami örvendetes, hiszen ezek a dalok, zsoltárok mind imádságok is egyben.

– 2017. június 3-án írtuk alá az együttműködési megállapodást Alsóörsön. A gyülekezeteket Császár Attilával, a Veszprémi Református Egyházmegye esperesével rendeltük egymáshoz, s június óta több gyülekezet felvette a kapcsolatot testvérgyülekezetével, s szeretnénk a jövőben ezt további közös eseményekkel szorosabbra fűzni – mondta el Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában