könyvajánló

2017.09.16. 09:20

Poliamoria: etikus-e a többszerelműség?

Napjainkban a párkapcsolatok egyre összetettebbek, nemcsak a klasszikus férfi-nő modellel találkozhatunk az utcán. A héten jelent meg Szurovecz Kitti legújabb regénye, A sokszívű, ami szintén párkapcsolati témát boncolgat.

Smidhoffer Eszter Szandra

Szurovecz Kitti új könyve a poliamoriáról, más szóval az etikus többszerelműségről szól. A téma közel áll az írónőhöz, régebben ő is átélte, hogy milyen egy poliamor kapcsolatban lenni. Emiatt saját tapasztalatát is beleírta a történetbe. A szerző hónapokon keresztül nyomon követte több magyar poliamor pár, család életét, hogy a nem mindennapi kapcsolatokról kitalált történetben minél hitelesebb képet festhessen.

Ma már Magyarországon is elterjedt ez a párkapcsolati forma, amit a külső szemlélők általában nem értenek. A megszokott férfi-nő felállásban élőknek nehéz is lehet megérteni ezt az életformát. Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül, amit a könyvben meg is válaszol az írónő. Létezik egészséges, boldog élet, ha egy párkapcsolatban többen vannak kettőnél? Mi a helyzet a gyilkos féltékenységgel? Le lehet győzni vajon? A társadalom milyen képet alkot az ilyen emberekről? Akár egy kihűlt házasságot is megmenthet a poliamor életmód? Érdemes élni vele? Egyáltalán lehetséges?

„A poliamoria nem azt jelenti, hogy mindenki mindenkivel. Csak azt, ha szeretünk valakit, az nem akadálya annak, hogy még egyet szerethessünk.” – indokolja Kitti a könyvében.

Amikor egy monogám és egy poliamor beállítottságú ember szeret egymásba, akkor dönteniük kell. Vagy a monogám lesz engedékeny, elnéző, megértő, vagy a poliamor alkalmazkodik a párjához, ami nehéz dolog. Ez a kapcsolati modell nem való mindenkinek, de ritkán előfordul, hogy megtalálja a két fél az arany középutat.

Ez a második lélektani regénye Szurovecz Kittinek, aki mindkét esetben személyes élményből merített. A sokszívű már a kilencedik könyve, amit a többi regényéhez hasonlóan nagy érdeklődés övez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában