Írók és kultuszok

2017.10.12. 09:00

Érdekességek Praznovszky Mihály új kötetéből

Irodalomtörténeti érdekességeket dolgozott fel közelmúltban megjelent kötetében Praznovszky Mihály.

Marton Attila

Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel (balra) Kilián László író, a kötet szerkesztője beszélgetett Fotó: Balogh Ákos

Az irodalomtörténésszel Kilián László író, a kötet szerkesztője beszélgetett a Dubniczay-palotában csütörtökön. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója bevezetőjében elmondta, az Írók és kultuszok a szerző harmadik kötete, amely a Vár Ucca Műhely keretein belül jelent meg, a könyvet a veszprémi könyvhéten mutatták be. Kilián László úgy vélte, Praznovszky Mihály képes közel vinni írásaiban a szerzőket az olvasókhoz.

Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel (balra) Kilián László író, a kötet szerkesztője beszélgetett Fotó: Balogh Ákos

Praznovszky Mihály elmondta, Mikszáth Kálmán életművéhez sok szálon kötődik. Nógrádi származása mellett első irodalmi pályadíjaként a szerző egyik művének kritikai kiadását nyerte el, később alapítója volt a Mikszáth Kálmán Társaságnak. Bár többször végigolvasta az író életművét, és száznál is több tanulmányt szentelt a szerzőnek, mindig talál olyan kérdéseket az író élete kapcsán, amelyekre nem tud válaszolni. Például arra az alapvető kérdésre sem, miért lett író Mikszáthból. Ennek egyik oka az irodalomtörténész szerint, hogy az író ritkán mondott igazat magáról, és ezt a titokzatosságot használta fel arra, hogy felépítse saját mítoszát.

Egy másik tanulmány József Attila eddig nem ismert veszprémi látogatását dolgozza fel. A szerző elmondta, a költőről látott egy 1932-ben, a képaláírás szerint Balatonfüreden készült fotót: a felvételen azonban a poéta mögött a veszprémi színházkertet ismerte fel. Az irodalomtörténész elmondta, a költő az Írók Gazdasági Egyesülete Veszprémben kezdődő, majd Balaton-parti településeken folytatódó tanácskozására érkezett a városba. Egy másik írás Jókai szőlészeti és borászati ténykedését dolgozza fel, míg a Déry Tiborról szóló írásban azt vizsgálta, hogyan van jelen műveiben a balatoni tájélmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában