Laczkó Dezső Múzeum

2017.10.17. 11:00

Programok egész őszre, az egész megyének

Zajlik még a Múzeumok Őszi fesztiválja, s az országos programsorozatba a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum is több eseménnyel kapcsolódott be. Ám az intézmény ezeken felül is számos őszi újdonsággal várja a látogatókat. A közelgő rendezvényekről S. Perémi Ágota múzeumigazgató tájékoztatott.

Leitner Vera

éiop

– A Magyar Festészet Napját ingyenes tárlatvezetéssel és alkotóműhellyel ünnepli a múzeum október 18-án szerdán 17 órai kezdettel, melyet Sipos Anna művészettörténész tart a múzeum Tanulmányi Raktárában (Török Ignác utca 5.), ahol Darnay Kálmán gyűjtő és mecénás az 1920-as években a sümegi művésztelep festőitől kapott, miniatűr festményekkel teletűzdelt palettái kerülnek reflektorfénybe. Október 19-én csütörtökön fél ötkor Ez vagyok, ez a formám címmel nyílik meg Kondor Béla munkásságának főbb irányvonalait, egyebek mellett egy szép grafikai sorozatát is bemutató kiállítás – mondta el S. Perémi Ágota, kiemelve, a különleges alkotó valódi polihisztor volt. – Október 28-án 15 órakor tartjuk a Tűztoronyban szimbolikus szezonzárónkat, melyet követően persze időjárástól függően továbbra is látogatható lesz a torony. Az ingyenes nyitvatartást és szaktárlatvezetést csak még érdekesebbé teszi a várkapu előtti tűzoltóautó-bemutató.

A múzeum november 3-án mutatja be új, online folyóiratát, mely az munkatársainak tevékenységéről, tudományos munkáiról, kutatásairól ad majd hírt. November 8-án Hidán Csaba interaktív múzeumandragógiai bemutatót tart Szent László-király történetéről, legendáiról, s a résztvevők a korabeli fegyverforgatás módjait is megismerhetik. – A már megnyitott Bolygón innen, Földön túl – A kis herceg című kiállításunk kapcsán irodalomtörténészeket, közéleti embereket kértünk fel, hogy a saját szemükkel nézve vezessék körbe a látogatókat a kiállításon, november 11-én Ács Anna néprajzkutató, irodalmi muzeológus tart előadást. November 23-án, a sólyi templom feltárásakor előkerült kettős temetkezés kapcsán hallhat a közönség egy nagyon érdekes, a Magyar Nemzeti Múzeum egy antropológusa és a Veszprémi Rendőrkapitányság egy nyomozója által előadott előadást Szunnyadó gyilkosság címmel, melynek keretében antropológiai és mai bűnügyi szempontok mentén pillanthatunk bele, miként történik egy gyilkosság kinyomozása.

Az igazgatónő kiemelte, a múzeum programjait nemcsak Veszprémnek, hanem a teljes megyének szánják, s éppen ezt, a megye iskolásaihoz való zökkenőmentesebb eljutást szolgálja a Bőröndmúzeum is. – Korábban is volt már hasonló kezdeményezésünk, de most ősszel hirdettük meg egy kis csomagban, hogy milyen lehetőségekkel tudunk részt venni megyeszerte az iskolák működésében. Ez elsősorban történelem, szerepel benne például Szent László, az 1956-os forradalom, de mellette a hon- és népismeret különböző területei is, valamint nemzetiségi foglalkozásokat is tudunk tartani, tehát több tanórákhoz is kapcsolódhat. Ez azt jelenti, hogy a kollégák, kitelepednek egy adott tanórára, különböző tárgyakat visznek magukkal és az iskolában tartják meg az előadásukat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában