Veszprém

2017.09.25. 10:00

Reformációs séta a belvárosban

Arra gondoltunk, hogy újszerű formában szólítjuk meg a járókelőket, ami sikerült is. A reformáció nagy alakjait megjelenítve, kicsit érzékenyítettük a látogatókat arra, hogy mi is történt 500 évvel ezelőtt – mondta Kalocsai Tamás

Molnár Sándor

Pásztor Csaba egy lordot személyesített meg a tömegből, míg Horváth Miklós az angol reformációban nagy szerepet vállaló John Wesley metodista lelkész bőrébe bújt a reformációs séta során

Különleges hangulat fogadta szombaton a déli órákban a Kossuth utcai szökőkút szomszédságában, a Szent Imre térre érkezőket. Személyesen találkozhattak például Luther Mártonnal, Kálvin Jánossal, vagy Károli Gáspárral. A Hetednapi Adventista Egyház és Veszprém város önkormányzata közös szervezésében került sor a Reformációs séta elnevezésű programra, amelyhez a város biztosította a helyszínt, az egyház a személyzetet, a szereplőket és a sátrakat. A rendezvény fővédnöke Strenner Zoltán önkormányzati képviselő volt.

Pásztor Csaba egy lordot személyesített meg a tömegből, míg Horváth Miklós az angol reformációban nagy szerepet vállaló John Wesley metodista lelkész bőrébe bújt a reformációs séta során

 

– Szerettük volna kivenni a részünket a városi rendezvényekből a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Arra gondoltunk, hogy újszerű formában szólítjuk meg a járókelőket, ami sikerült is. A reformáció nagy alakjait megjelenítve, kicsit érzékenyítettük a látogatókat arra, hogy mi is történt 500 évvel ezelőtt – mondta el Kalocsai Tamás lelkipásztor.

Hét sátoron keresztül, párbeszédes formában, korhű jelmezekkel és eszközökkel mutatták be a reformátorok korát. Ebben az a vándorkiállítás volt a segítségükre, amely Kecskemét, Budapest, és Nemesvámos után érkezett a veszprémi belvárosba és megy tovább majd Dorogra, Albertirsára és Budapestre. A jelmezeket az adventista egyház veszprémi és nemesvámosi közösségének azok a polgári foglalkozást végző tagjai öltötték magukra, akik szeretik a szerepjátszást.

Ha végigsétált valaki a sátrak során, az utolsó sátornál a háborúk kérdésével, a háborúban való részvétellel foglalkoztak. Azzal, hogy egy keresztény ember hogyan viseltessen ezzel a témával kapcsolatban.

Kálvin Jánost Csabai Tamás és Luther Mártont Illés Andor személyesítette meg a Reformációs séta során

– Ez bizony azt a kérdést veti fel, hogy a XXI. században is élő kapcsolatban kell, hogy legyen egy keresztény ember a Mindenhatóval, ami nem más, mint a reformáció – fogalmazott Kalocsai Tamás. A céljuk az volt, hogy lefordítsák a mai emberek nyelvére a reformációnak a tényét.

Emellett családosokra is gondoltak a szervezők: gyereksarok, arcfestés, festőgép, rekeszmászás és segélykoncert is szerepelt a háromórás programban, ahol fellépett a Hévízi Gyermekkórus is. A koncert során adományokat gyűjtöttek, melynek kedvezményezettje a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Alapítványa. A jótékonysági akció során 63 ezer forintot sikerült összegyűjteni, amellyel a rászorulókat támogatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában