Pápa

2018.01.10. 15:36

Sikeres, mozgalmas évet zártak a pápai múzeumban

A Gróf Esterházy Károly Múzeum 2017-es eredményeit értékelte Nagy-L. István múzeumigazgató szerdán, a Kékfestő Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Laskovics Márió

Nagy-L. István múzeumigazgató sikeresnek, eredményekben gazdagnak ítélte a Gróf Esterházy Károly Múzeum 2017-es évét

Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója a látogatottsági adatokkal kezdte évértékelőjét. Mint mondta, a tavalyi esztendő kiemelkedő volt, ugyanis összesen 10770 fő látogatót regisztráltak. Ebből 8756 fő fizető látogató volt, ami 2016-hoz képest mintegy 35 százalékos növekedést mutat. Ezt óriási eredménynek tartja, s reméli, idén elérik a 10 ezer főt. Az ingyenesen belépők száma 2014 fő volt, ami arányaiban megegyezik a tavalyelőtti adattal.

Nagy-L. István múzeumigazgató sikeresnek, eredményekben gazdagnak ítélte a Gróf Esterházy Károly Múzeum 2017-es évét

A pályázatok kapcsán elmondta, három Nemzeti Kulturális Alap-pályázatot valósítottak meg: a Múzeumok éjszakáját 100 ezer, a régészeti kutatásokat 800 ezer, a lámpáskiállítást 500 ezer forintos támogatással. Ezenkívül a Múzeumok Őszi Fesztiváljára 80 ezer forintot nyertek el. A Kubinyi Ágoston Program második ütemében elnyert 2 millió forintból június végéig fejeződhetnek be a lójárgányos mángorló felújítási munkálatai. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma járásszékhely múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázatán elnyert 1,1 millió forintot a múzeum digitalizálási programjára fordítják. Az idei év tervei közt szerepel egy új múzeumi honlap létrehozása, melyen digitalizált formában elérhető, kereshető lesz a 140 ezer darabos gyűjtemény. Az intézményvezető megjegyezte, habár már több mint 30 ezer rekordot elláttak metaadatokkal, ez mégis óriási, folyamatos, több éves feladatnak ígérkezik. Nagy-L. István egyéni kutatóként is beadott egy nyertes pályázatot. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt témapályázat keretében három éven keresztül 8,6 millió forintot költhet kutatási költségeire. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programba benyújtott négy pályázatuk elbírálása még várat magára, s nagyban meghatározza majd az idei munkát.

2017-ben két jelentős kiállítást rendeztek. Az Asszonyok hímzett álmai című textilkiállítás a Szemnek szép kelmék sorozat harmadik epizódjaként a Múzeumok éjszakáján, a Lámpást adott az Úr a kezembe című világítástörténeti tárlat pedig adventben nyílt meg. Utóbbit neveznék a Pulszky Társaság Az év kiállítása-díjára.

Az igazgató a számtalan tavalyi rendezvény közül három egész naposat emelt ki: a látogatócsúcsot döntött Múzeumok éjszakáját, a Múzeumok Őszi Fesztiválja során megvalósult múzeumi játszóteret, valamint a Kék adventet. Szerveztek egy multidiszciplináris konferenciát is a Laczkó Dezső Múzeummal és a Pápai Református Gyűjteményekkel karöltve, Hitélet és vallásos kultúra a Kárpát-medencében címmel. Fontosnak ítélik, hogy a múzeum tudományos rendezvénynek otthont adva ápolja a kapcsolatot a határon túli magyarokkal, többek között a szenci múzeummal.

Büszkén jegyezte meg, a múzeumpedagógia az egyik húzóágazata a munkájuknak, ez egyrészt a hat nyári táboruk, másrészt A régi ház körül elnevezésű néprajzi sorozatban decemberben megvalósult mézeskalács-foglalkozásuk sikerességéből látszik.

A múzeum régészeti tevékenysége kapcsán elárulta, részt vettek a Pápa város integrált településfejlesztési stratégiájához kapcsolódó kulturális örökségvédelmi hatástanulmány munkálataiban, mely során a város valamennyi – több mint száz – ismert régészeti lelőhelyén végeztek terepbejárást, s mindet külön dokumentálták. Emellett az örökségvédelmi jogszabályoknak eleget téve terepbejárásokat, régészeti felügyeletet végeztek, illetve a Béb és Magyargencs települések határában végzett ásatások során római kori villákat, egyéb tárgyi leleteket találtak. Hozzáfűzte, az ásatások korszerű szakmaiság mellett, modern eszközök felhasználásával valósultak meg.

A humánerőforrás tekintetében megosztotta: három telephelyükön – Kékfestő Múzeum, Esterházy-kastély, Hagyományok Hegye – összesen 10 közalkalmazott, 13-15 közfoglalkoztatott, valamint több mint 20 múzeumi önkéntes dolgozott tavaly.

Végezetül kiemelte, a múzeum összbevétele 2017-ben meghaladta a 13 millió forintot. Ez a látogatói számok növekedéséből, a jegybevételekből, az egyre népszerűbb múzeumi bolt, illetve a régészeti munka bevételéből tevődött össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában