kultúra

2017.11.19. 12:47

Sokszínű életmű – Bokros László kiállítása a Várgalériában

Bokros László sokoldalú, kísérletező alkotó volt, mondta Zongor Gábor képzőművész a Várgalériában nyílt kiállításon.

Balla Emőke

Bár Laci bácsi eltávozott körünkből, megtért Teremtőjéhez, de munkássága és szellemisége most is velünk van, fogalmazott a megnyitón Zongor Gábor. „Műveiben a látott és megélt világ tárgyiasított formája mindig személyisége kettősségét tükrözte: a lágyság és a keménység harmóniáját. Kedves és megértő ember volt, miközben önmagával szemben szigorú és következetes. Ezért is volt mindig megalkuvástól mentes autonóm alkotó, ezért szerették és tisztelték tanítványai, mind Szolnokon, mind Szigligeten.”

A Várgalériában megnyílt kamarakiállításon a hatalmas, sokszínű életmű darabjai láthatók. A képzőművész szólt arról, hogy a kiállítás Veszprém megye kulturális közösségének főhajtása a Veszprém Művész Céh alapítója és mestere előtt. A kiállított 29 grafika, metszetek, nyomatok, rajzok hat évtized termései, a korai figurális alkotásokon át a konstruktív absztrakton át a misztikus szürreális művekig. Különleges színt és derűt árasztanak a gyermekeknek készített meseillusztrációk. A kiállítás címét viselő Lidércfény sejtelmessége végigkíséri a szemlélődőt a tárlaton. A rövid megnyitó után Zongor Gábor egyszerű, könnyed kis játékra invitálta a résztvevőket: Bokros László életrajzi adataira kérdezett rá. A játékhoz a tudás, innováció, kreativitás mellett szerencse is kellett, a nyertes Halmos Ferenc bándi keramikusművész lett.

Bokros László festőművész, grafikus, szobrász 1928-ban született. Feleségével, Bokros Júlia keramikusművésszel 1989-ben költözött Szigligetre. A művész özvegyét a megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és a szigligeti polgármester, Balassa Balázs is köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában