német nemzetiségi gála

2017.10.16. 14:48

A sváb kultúra gazdagítja a magyar, az európai, a keresztény kultúrát

Huszonhetedik alkalommal szervezte meg a Veszprém Megyei Német Önkormányzat Közössége a megyei nemzetiségi gálát, melyhez az Eszterházy György gyermekotthon biztosított ideális helyszínt.

Müller Anikó Hanga

A megyei gálát minden évben más körzetben rendezik, a bakonyin most a zirci körzethez tartozó települések kultúrcsoportjai képviseltették magukat.

Megtisztelte jelenlétével az ünnepi estet Dropalla Amanda, a Passau-Veszprém Baráti Kör passaui elnöke. Fellépett a bakonyoszlopi német nemzetiségi kórus Ivánovics Imre harmonikakíséretével, Csapó Nóra, Csillag Antónia, Hegedűs Zsófia, Telekes Krisztián, a bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói, a veszprémi Deutschklub képviseletében Navratyil Anna és János, a Rátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület tánccsoportja, a bakonynánai Edelweiß dalkör Krén Ferenc harmonikakíséretével, a herendi Bauernhuber családi zenekar, a nagyesztergári Margaréta Dalkör, a bakonynánai Wasserfall harmonika-duó, Horváthné Venczel Ágnes és Tóth József, a Wasserfall quintet, a veszprémi Deutschklub kórusa, a városlődi Pergő Rozmaring Táncegyüttes.

A magyar és a magyarországi németek himnuszának közös eléneklése után a kis bakonyi település polgármestere Wolf Ferenc mondott köszöntőt. Beszélt sváb származásáról, arról, hogy a faluban a 20. század elején szinte csak sváb lakosság élt.

– Fontos feladatunk, hogy ápoljuk és átörökítsük hagyományainkat, megemlékezzünk őseinkről, akiket egykor megbélyegeztek németajkúságuk miatt. Rengeteg dal, hagyomány, szokás lapul a tarsolyban, települési és a német nemzetiségi önkormányzatunk karöltve vállalja az értékőrzést, mondta a faluvezető.

 

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke értékelése szerint a gála célja kettős. Fontosnak tartja a megyében működő művészeti csoportok közreműködésével megmutatni mindazokat az értékeket, énekben, zenében, táncban, melyek megmaradtak a sváb kultúrából. Ez az összejövetel ad méltó keretet mindig ahhoz is, hogy olyan személy munkáját ismerjék el a nagy plénum előtt, akik sokat tettek a megyei svábságért. Az idén az Ehrenpreis kitüntetést, a vele járó herendi vázát és plakettet a bakonyoszlopi származású Schäffer Mihály kapta. Kész Zoltán országgyűlési képviselő, a veszprémi Deutschklub és a Schäffer család vendégeként gratulált a díjhoz. Pillerné Fódi Ilona megyei közösségi elnök az elmúlt időszak munkáját jónak értékelte, és kiemelte az elkövetkezendő feladatokat. Fenyvesi Zoltán a megyei közgyűlés nevében köszöntötte az ünneplőket. Elmondta, maga is sváb családból származik, örül, hogy élnek a hagyományok és vannak olyan kultúrcsoportok, melyek ezt a kultúrkincset továbbadják örökségül. Hangsúlyozta, a sváb kultúra gazdagítja a magyar, az európai és a keresztény kultúrát, s e hármas kötelék erősítése napjainkban nagyon fontos.

A kitűnő hangulatú kulturális gálaest után sváb ételt, csülkös babos káposztát szolgáltak fel, majd a résztvevők a városlődi Johann’s Kapelle sváb zenéjére ropták a táncot a bálban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában