magasban ropták

2018.04.25. 20:00

Tánc egy várpalotai tízemeletes ház tetején

A tési Lippert Ferenc, a Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke ötlete nyomán a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes képviselői szatmári táncokat mutattak be Várpalotán, a Jókai utca egyik tízemeletese tetején, harminc méteres magasságban, szerdán.

Kovács Erika

Lippert Ferenc (bal oldalon) ötlete nyomán táncoltak a várpalotaiak a tízemeletes épület tetején Fotó: Olvasó

-Miért ne lehetne táncolni extrém helyeken is? Miért ne lehetne korunk épületein bemutatni a magyarság régi táncait? – kérdez vissza Ferenc, a nem éppen megszokott helyválasztást érintő kérdésünkre, ugyanis az épület tetejét körbe mindössze néhány centiméteres perem szegélyezte a táncosok körül. Hozzáteszi, céljuk a különleges helyválasztással az, hogy jelezzék, múlt és jelen, elődeink és korunk értékei milyen szépen megférnek egymás mellett, ugyanis a város tízemeletes épületei között ott található egy régi tájház, és mindez milyen szépen megfér egymás mellett!

Lippert Ferenc (bal oldalon) ötlete nyomán táncoltak a várpalotaiak a tízemeletes épület tetején Fotó: Olvasó

A táncosoknak tériszonyuk nem volt, a helyszínt előre megnézték, de próbát nem tartottak, így élesben táncoltak szerdán. Nem féltek, nem izgultak, viszont különleges érzést keltett bennük a távoli látvány, a Bakony meg a Balaton, a tési szélmalom különleges szépsége.

Fotó: Olvasó

Lippert Ferenc beszélt arról is, hogy a május 5-re, a magyarság népdalait, táncait és zenéjét bemutató VII. Bakonyi Vigasság fesztiválra készítenek egy kisfilmet, amelynek része a mostani tánc is, amely az apró tájháznál kezdődött, majd végül a tízemeletes után a tési szélmalomnál ért véget. Ferenc már táncolt ünnepek alkalmával többek között Budapesten, a Hősök terén, a Nemzeti Múzeumnál, de tízemeletes tetején még soha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában