kiscsősz

2017.09.19. 09:00

Táncosokat várnak Cimbiék

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület amellett, hogy felpezsdíti a település és a környék kulturális életét, élteti a hagyományokat, folyamatosan bővíti csoportjai számát, új tagokat von be tevékenységébe.

Tóth B. Zsuzsa

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület régi kézműves mesterségek tanulására is szeretne lehetőséget biztosítani felnőtt érdeklődők számára Fotó: Kovács Norbert

Most például régi kézműves mesterségek tanulására szeretne lehetőséget biztosítani felnőtt érdeklődők számára – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől, Kovács Norbert Cimbitől. Az előző időszak sikeres kézműves foglalkozásait folytatva hívják az érdeklődőket a térség falvaiból. A program vezetője Illésházy Katalin Anna mesterség-oktató. A szakkörre bárki jelentkezhet, korosztályi, nemi megkötés nélkül. Cél, hogy a felnőttek is elsajátíthassák elődeink feledésbe merült praktikáit, értékes tudását. A szakkör témája a nemezelés lesz, amelyet több további alkalommal folytat a csoport. A képzés több órát is igénybe vehet, ezért hétvégére tervezik. A következő alkalom időpontja szeptember 30-a, szombat, 10 órától kora délutánig. A képzés helyszíne a kiscsőszi Interaktív Faluház.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület régi kézműves mesterségek tanulására is szeretne lehetőséget biztosítani felnőtt érdeklődők számára Fotó: Kovács Norbert

Ugyanakkor beszélgetőkört is rendeznek a térségben, különösen Kiscsőszön, Csöglén, Kispiriten, Iszkázon élő, társasági életre vágyó férfiak számára. A beszélgetéseket szeretnék adott témákhoz igazítani, például régi népszokások, családok, falutörténetek, katonaság, legénykörök, szórakozási formák kerülhetnek szóba sok más és természetesen egy-egy pohár jóféle bor mellett. Az első beszélgetőköri találkozó szeptember 29-én, pénteken lesz Kiscsőszön az Interaktív Faluházban 18 órakor. A beszélgetés témája a régi idők szigora lesz, azon belül a rendőrség és a falu viszonya a régi rendszerben, a körzeti megbízottak megítélése, kapcsolatai. Meghívott vendégként Keresztes Bódi egykori körzeti megbízott vár mindenkit.

Az egyesület által működtetett Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes tehetséges általános iskolás, főként felső tagozatos és középiskolás gyerekek jelentkezését is várja Kiscsőszön működő csoportjába. A csoport két éve önállóan is működik, az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola tagcsoportjaiból jelentkező gyerekekkel. Az elmúlt időszakban sok sikeres fellépés, kirándulás, falunapi és fesztiválszereplés gazdagította a gyerekek életét. Kiscsőszre azok jártak, akik szerettek volna a tanórai munka mellett többet megismerni a magyar táncokból, komolyabb technikai képzésben részesülni. A foglalkozásokat ezután is ebben a szellemben szeretnék tartani. Felnőtt táncosokat ugyancsak várnak, a Kiscsőszön működő Bozót Néptáncegyüttesbe. A csoport egy éve működik, célja elsősorban egy jó emberi közösség létrehozása, amelynek tagjai rendszeresen találkoznak és a néptánc tanulása mellett közösségi, kulturális programokban vesznek részt. A táncgyakorlás során arra törekednek, hogy a csoport minden tagja örömét lelje a próbai munkában, tehát nincsenek magas követelmények, kezdők is jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában