könyv

2017.11.19. 16:30

Tapolca – Apró örömök a természetben

Azt szokták mondani, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.

Smidhoffer Eszter

Ifj. Vasuta Gábor Életöröm című könyvével Fotó: Smidhoffer Eszter

Ezt a szólást érdemes kiegészíteni az állatok szeretetével. Ifj. Vasuta Gábor természetfotós minden bizonnyal szereti a virágokat, állatokat, hiszen szebbnél szebb fotókat készít róluk. Életöröm című könyvbemutatójának a Wass Albert Könyvtár és Múzeum adott otthont.

Ifj. Vasuta Gábor Életöröm című könyvével Fotó: Smidhoffer Eszter

A könyvbemutatóval egybekötött előadáson ifj. Vasuta Gábor a természetben megjelenő hangulatokról, érzelmekről beszélt, amiket a könyvekből vett fotókkal illusztrált. A képeken bemutatta a könyvben szereplő állatokat, növényeket, tájakat, s elmondta a hozzájuk kapcsolódó érdekességeket is.

A természetfotós hálával adózik a feleségének és kislányának, Violának, aki szereplője is a könyvnek. Így a természetfotók mellett gyermekfotók is találhatók a könyvben. Magyarországon ritka növények, állatok is bekerültek az albumba, ami ismeretterjesztőként is funkcionál.

A Bhagavad Gíta – az ősi indiai szent könyv – idézetei teszik még különlegesebbé a képeskönyvet. A könyv fő témája a természet, a születés és a tisztaság, ami valamilyen formában minden képen megmutatkozik. Gábor szívesen fotózza a különleges állatokat, megfigyeli a szokásaikat, majd lencsevégre kapja őket. Előfordul, hogy napokat tölt egy-egy állat megfigyelésével, vagy épp több száz kilométert tesz meg egy fotóért. A könyvben találhatunk többek között mocsári lepkét, szalakótát, – amiért több száz kilométert tett meg a fotós, míg sikerült elkapni a pillanatot – és lisztes kankalint. Utóbbi mindössze két helyen nyílik, a Káli- és a Tapolcai-medencében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek már harmincnyolc éve, 1979 óta tagja Gábor. A hazai sajtót több, mint 800 képpel, írással örvendeztette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában