kultúra

2018.01.15. 20:15

Tiltott szerző volt a pápai származású író

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet és a Jókai Mór Városi Könyvtár közösen állított emléket a bibliotékában Somogyváry Gyula pápai származású írónak.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő elevenítette fel a méltatlanul elfeledett, tragikus sorsú irodalmár életútját. A háttérben Váminé Molnár Emma könyvtáros, jobbra az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet önkéntesei

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet irodalmi negyedórát tartott hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban, mely keretében jelképesen felavatták a 65 éve elhunyt Somogyváry Gyula pápai származású író, költő, újságíró, rádiós szerkesztő, politikus, A pirossapkás kislány című, pápai és reformkori vonatkozású regény szerzőjének emléksarkát. A folyosón helyet kapott, egy évig látható tabló és mini könyvbemutató előtt Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő elevenítette fel a méltatlanul elfeledett, tragikus sorsú irodalmár életútját.

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő elevenítette fel a méltatlanul elfeledett, tragikus sorsú irodalmár életútját. A háttérben Váminé Molnár Emma könyvtáros, jobbra az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet önkéntesei

Mint mondta, Somogyváry (született Freißberger) Gyula iskolái elvégzése után újságíró lett, s harcolt az I. világháborúban, majd Gyula diák írói néven sorra jelentek meg történelmi és világháborús regényei, színművei, drámái, versei. 1935-től 1944-ig viselte Csorna országgyűlési képviselői tisztjét. Az ismert náciellenes zsurnaliszta-politikussal, Bajcsy-Zsilinszky Endrével, valamint a pápai országgyűlési képviselővel, Sulyok Dezsővel, az egész akkori parlamentből csupán hárman szavaztak a második zsidótörvény ellen! Ez óriási ellenérzést, üldözést váltott ki kora Hitler-barát szélsőségesei részéről. Náciellenes nézetei, valamint nyugatiakkal való rádiós kapcsolatai okán 1944-ben a Gestapo elfogta és a zsidósággal együtt Mauthausen koncentrációs táborába deportálta. 1945-ös szabadulása után megbélyegzettként nem kaphatott nyilvánosságot. Egy provokáció miatt – provokátor által készített, neki tulajdonított rendszerellenes vers ürügyén – letartóztatták, s internálták. Börtönközi szállításakor, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1953-ban.

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő elmondta, Somogyváry alakján túl a műveiben olvasható pápai vonatkozásokra hívnánk fel a figyelmet. A háttérben Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes

Somogyváry alakján túl a műveiben olvasható pápai vonatkozásokra hívnánk fel a figyelmet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei 170. évfordulója keretében. Illetve régóta dédelgetett tervünk, hogy a Kígyó utcai „Freißberger-Somogyváry”-házat megmentsük az enyészettől, valamint emléktáblával, és domborművet lássuk el – fűzte hozzá.

Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes Somogyváry A hívők éneke című versét olvasta fel

Váminé Molnár Emma könyvtáros személyes emlékeinek megosztásán túl szólt arról is, hogy az író könyvei hosszú ideig vastag piros csíkkal voltak ellátva, jelezvén, hogy ki nem kölcsönözhetők, csak indoklással voltak hozzáférhetőek. Nyelvezete mai szemmel kissé nehézkes, de nem kell megijedni a régies mondatszerkesztéstől, az idegen nyelvi kifejezésektől. Az alkalmon szavalattal közreműködött Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában