Pápa

2018.03.17. 10:00

A város értéktárát gyarapítanák

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság erősítené a települési értékfeltáró munka közösségi szerepvállalásait, hogy minél több értékkel töltsék meg a helyi értéktárat.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz alelnök, Baloghné Uracs Marianna elnök, Kocsis Gyula tag

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság a közelmúltban értéktár témakörben szervezett civil kaszinót, hogy erősítsék a települési értékfeltárás közösségi szerepvállalását. Az Esterházy-kastélyban tartott összejövetelen szó esett arról, hogy a több mint hétszáz tagot számláló helyi nyugdíjas egyesületet mindenképpen érdemes lenne javasolni a helyi települési értéktárba. A megjelenteknek segédanyagokat, ötleteket osztottak az ajánláshoz, illetve Reidmár Linda, a Gróf Esterházy Károly Múzeum néprajzosa, muzeológusa jó gyakorlatként szólt az általa a Győry-gyűjteményről készített ajánlásról.

Baloghné Uracs Marianna elnök balra. Reidmár Linda néprajzos, muzeológus jobbra

– A ma már több mint 12 ezer darabból álló, szisztematikusan megalkotott helytörténeti és néprajzi gyűjteményt országos szakmai körökben is méltán jegyzik. Számos értékes tárgysorozattal rendelkezik a 19. század elejétől a 20. század közepéig, melyek a néprajz minden részterületét képviselik. Áttekintő képet adnak a korabeli pápai polgárok, valamint a környék falvainak paraszti kultúrájáról, életmódjáról, művelődéstörténeti jellemzőiről – tudtuk meg az értéktárba történő felvétel melletti indoklásként Reidmár Lindától.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság ezúttal értéktár témakörben szervezett civil kaszinót

Baloghné Uracs Marianna elnök elmondta, több mint egy éve szentelik a kaszinó alkalmait a Pápa városa és térsége számára fontos személyeknek, dolgoknak. Egyik feltett szándékuk, hogy a pápai értéktárba minél több helyi érték kerüljön be. Úgy vette észre, leginkább a kis községekben, illetve azon településeken, ahol civil szervezetek karolják fel az ügyet, indult be tevőlegesen az értékmentő munkafolyamat.

Mátyus Aliz alelnök, Baloghné Uracs Marianna elnök, Kocsis Gyula tag

Tulajdonképpen csak akkor van értelme az értéktáraknak, ha az adott közösség az ajánlás értéktárba kerülése után is foglalkozik az értékkel, például kiállítások, kiadványok, pályázatok születnek. Az iskolavárosként, kultúrájáról híres Pápa ebből a szempontból előnyt élvez, hiszen évtizedek óta működnek a helyi értékeket fontosnak tartó honismereti körök, civil közösségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában