Krúdy kedvencét ehették

2018.05.24. 07:00

Verklis, gasztroshow és velocipéd – Értéktár Napot rendezték a Thury-várban

Az idei várpalotai Értéktár Napot a Krúdy-emlékév jegyében rendezték meg a Thury-vár udvarán.

Szabó Péter Dániel

A vállalkozó kedvûek velocipédre is pattanhattak a várpalotai értéktár napon Fotó: Szabó Péter Dániel

Krúdy Gyula, a modern magyar prózaírás kiváló mesterének korát és szellemiségét idézte az esemény során minden: a kézműves-foglalkozástól a kackiás bajszú verklisen keresztül egészen a gasztronómiai kínálatig.

– Az Értéktár Nap lényege, hogy helyieknek és a Várpalotára érkezőknek egyaránt meg tudjuk mutatni, milyen sokféle értékkel rendelkezik a városunk. Krúdy Gyula sincs bent a köztudatban, ahogy sokáig Thury György sem volt Várpalotával kapcsolatban. Ezért szervezünk emlékéveket, hogy az esztendő középpontjában lévő értékeket jobban megismerhessék s magukénak érezhessék az emberek – mondta el kérdésünkre a helyszínen Campanari-Talabér Márta polgármester.

Bede Róbert mesterszakács Krúdy egyik kedvencét készítette el Szőke András segítségével a várudvaron

Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke kiemelte, a testület 2014 óta végzi munkáját, azóta számos értéket bevettek a helyi értéktárba, de a megyei, illetve az országos értéktárba is került már várpalotai „kincs”. – Az idei Értéktár Napot az elmúlt évekhez hasonlóan egy tematika köré szerveztük. A korábbi években volt a fókuszban Thury György vagy épp a Várpalotai Bányász Sportkör, míg ezúttal a településhez sok szállal kötődő Krúdy Gyula került a középpontba. Kiváló írónk világát próbálja tükrözni az egész napos rendezvény minden mozzanata – hangsúlyozta Galambos Szilvia.

Ahogy mondani szokás, volt is minden a Thury-várban, mi szem-szájnak ingere, sőt, még annál is több. A látogatókat a városban visszatérő vendégnek számító kackiás verklis fogadta a századelőt idéző dalokkal, míg a várudvaron velocipédre pattanhattak a vállalkozó kedvűek. Rendhagyó versenyt, pincérfutást is tartottak a szervezők, a jó hangulatú viadalt és a fődíjat végül Nagy Olivér nyerte meg. A gyermekeket közben kézműves-foglalkozás várta, szüleik pedig a kézművesek portékáit csodálhatták meg. A Loncsosi Baráti Kör kiskocsmai hangulatot varázsolt az udvarra, a Rákóczi Telepi Baráti Kör ízletes lángossal vendégelte meg az érkezőket.

A vállalkozó kedvûek velocipédre is pattanhattak a várpalotai értéktár napon
Fotó: Szabó Péter Dániel

A már említett Bede Róbert mesterséf Szőke Andrással az oldalán a humor sem nélkülöző látványfőzést tartott. Krúdy egyik kedvencét, a palacsintatésztában sült tök modern verzióját (sörtésztában sült cukkini) készítették el paradicsomsalátával és kapros tejföllel. Ezzel azonban még nem volt vége az ínyencségeknek. A várpalotai cukrászdák jóvoltából kiváló írónk ihlette süteményeket is megkóstolhattak a vendégek. Nagy sikere volt három helyi cukrászda által készített, Palotai álmok, Thury-kocka, valamint Krúdy-szelet fantázianéven kínált finomságoknak.

A nap megkoronázásaként pedig a helyi értéktárba eddig bekerült értékek beterjesztőit, gondozóit ismerték el emlékplakettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában