a képek az életről szólnak

2018.04.05. 14:50

Visszaidézik az átélt élményeket – Csaba Mihály képeit állították ki Zircen

Csaba Mihály Nagyesztergáron élő amatőr képzőművész képeiből nyílt kiállítás a Szent Bernát Idősek Otthonában.

Müller Anikó Hanga

Csaba Mihály – középen, mögötte jobbról Pék László – az otthonlakók és a vendégek egy csoportjával Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

Link Zsuzsanna főnővér köszöntője után Pék László beszélt az alkotó életéről, meghatározó élményeiről, melyek megjelennek alkotásaiban. Aklipusztán született, hatéves kora óta Nagyesztergáron él. Fiatalkorában vonzódott a rajzoláshoz, de a tanulás, a munka, a családalapítás háttérbe szorította a szeretett hobbit. Lakóhelyén a közélet aktív szereplője volt, tizennégy évig a kis falu polgármestereként dolgozott, ez idő alatt fejlődött, szépült, komfortossá vált a település.

A kiállítást Pék László nyitotta meg, balról Csaba Mihály Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

– Amikor nyugdíjba mentem, elgondolkodtam, jó lenne valami értelmes dologgal foglalkozni, így vettem a kezembe újra ceruzát, megéreztem, a kezem régi volt, mondta. Ez a második önálló kiállítása, a képek zöme ceruzarajz, de van tussal készült kép is. Pék László – aki maga is rajzol, fest – ünnepi köszöntőjében a képek hangulatát elemezte.

Csaba Mihály célja, hogy képeivel megszépítse a mindennapokat Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

– Amit én látok a rajzokon, az Nagyesztergár, holott egy házát sem rajzolta meg Csaba Mihály, látom a falu hagyományait, az utcán végigvonuló regrutákat, hallom az éneküket, látom a szüleik szeméből potyogó könnyeket, a régi Húsvétok locsolkodását, amint a legények a gémeskútból húzott vizet a leánykoszorúra loccsantották, az istállóban, amint fejik a teheneket és látom az élet sok mozzanatát, melyet az alkotó átélt, mondta.

Csaba Mihály – középen, mögötte jobbról Pék László – az otthonlakók és a vendégek egy csoportjával Fotó: Müller Anikó Hanga/napló

Sajgó Zsuzsanna foglalkoztató is hangsúlyozta, a képek az életről szólnak, idős gondozottjaik számára ez nagyon fontos, mert visszaidézik számukra azokat az élményeket, melyeket átéltek, melyekre jó visszaemlékezni. Ugyanakkor zárt kis világukban ablakot nyit számukra a világra. A képeken megelevenednek a paraszti élet mozzanatai, idilljei, a falusi téli lovas szánozás, a vadászatok, de vannak bibliai jelenetek, tengerpart és virágcsendélet. Csaba Mihály rendkívül szerény. Nem tartja magát művészembernek, hanem amatőr alkotónak, de vallja, amit csinál, az szívből jön. Képeinek bemutatása nem magamutogatás, az a célja, hogy a szemlélő számára a mindennapi életet szebbé tegye. Az ünnepi tárlatnyitón verssel és énekkel Vadász Józsefné közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában