Követendő értékek

2018.01.10. 20:03

Wass Albert életművét méltatták

Száztíz évvel ezelőtt született Wass Albert erdélyi magyar író és költő, rá emlékeztek a polgármesteri hivatal aulájában.

Balla Emőke

Soós Andrea előadóművész Wass Albert-verseket szavalt, ünnepi beszédet mondott Némedi Lajos alpolgármester Fotó: Balogh Ákos

Különleges íróra, élettörténetére emlékezünk, aki példaként szolgál minden magyar honfitársunk számára, mondta köszöntőjében Ovádi Péter önkormányzati képviselő. Wass Albert megosztó személyiség volt, sokan illették őt különbő jelzőkkel, de bármerre sodorta őt a sors, mindig magyar tudott maradni. Az általa képviselt értékek bármely népnek követendők lehetnek, hangsúlyozta.

Soós Andrea előadóművész Wass Albert-verseket szavalt, ünnepi beszédet mondott Némedi Lajos alpolgármester Fotó: Balogh Ákos

Némedi Lajos ünnepi beszédében Wass Albert Hagyaték című regényéből olvasott fel részletet, mely bizonyította csodálatos szellemi gazdagságát. Az idei esztendő kettős visszaemlékezésre ad alkalmat: Wass Albert 1908. január 8-án születet az akkor még Magyarország területéhez tartozó Válaszúton, 1998. február 17-én halt meg az Egyesült Államokban, Floridában, mondta az alpolgármester. Versek írásával kezdte. Gondolataiban misztikus szintre emelte Erdélyt és az erdélyi szellemiséget. Számára Erdély nemcsak egy földrajzi hely volt, hanem az igaz, a jó és a tisztesség helye. A második világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján lépte át a nyugati határt, az emigrációt választotta. 1951-ben elhagyta Európát is. A kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében halálra ítélte – apjával együtt – „háborús bűnökért és gyilkosságért”. Halálra ítélték szellemét is, de feltámadt és több mint egy évtizede közöttünk lehet, emelte ki az alpolgármester.

Megköszönte annak a veszprémi polgárnak, akinek adományával felállíthatták a polgármesteri hivatal aulájában a Raffai Béla szobrászművész készített mellszobrot, valamint Váradi Péter Pálnak és Lőwey Lillának, akik évről évre segítséget nyújtanak a megemlékezéshez.

Wass Albert életművét Bartha József holtmarosi református lelkész méltatta. Úgy fogalmazott, Wass Albert szellemiségét ünnepeljük; nem hal meg az, akire emlékezünk, általa a reménység is újjászületik. A megemlékezésen Soós Andrea előadóművész Wass Albert Dalol a honvágy, valamint Záróvers című költeményeit adta elő, majd az ünnepségen résztvevők megkoszorúzták az író, költő szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában