Aida és Balázs

2018.01.19. 17:30

Lelkileg is erősnek kell lenni – vallja a zirci testépítő pár

Újabb világbajnokságon van túl a zirci testépítő pár. A budapesti verseny nem sikerült tökéletesen számukra, de nem maradtak érem nélkül, és összességében elégedettek.

Horváth Gábor

Biró Aida és Schindler Balázs Oláh Ibolya Magyarország című számára adta elő bemutatóját a Budapesten rendezett világversenyen. A zirci páros döntőbe került, és az ötödik helyen végzett.

Nagy álmuk, hogy egyszer párosban vb-címet nyerjenek. Hogy ehhez mi kell? Aida és Balázs egyre közelebb van már a megoldáshoz.

Biró Aida és Schindler Balázs Oláh Ibolya Magyarország című számára adta elő bemutatóját a Budapesten rendezett világversenyen. A zirci páros döntőbe került, és az ötödik helyen végzett.

A 2017-es év végén Budapesten gyűltek össze a WABBA égisze alá tartozó testépítők. A szervezet minden esztendőben két világeseményt rendez, tavasszal világbajnokságot, ősszel pedig a Mr/Ms Universe elnevezésű viadalt. Utóbbinak tavaly novemberben a magyar főváros adott otthont, s a mezőnyből nem hiányozhatott Schindler Balázs és Biró Aida.

A zirci testépítő páros 2015-ben, az olaszországi vb-n újoncként szerepelt remekül. Aidának az volt az első megmérettetése a sportágban, mégis harmadik helyen végzett, a jóval tapasztaltabb Balázs hosszú kihagyás után visszatérve lett ötödik, párosban pedig negyedik helyezést ünnepelhettek.

A 2017-es megmérettetés még nehezebbnek ígérkezett, és a várakozások be is igazolódtak. – Nagyon rangos, erős mezőny gyűlt össze Budapesten. Az őszi versenyek általában nehezebbek a tavasziaknál, a résztvevők rendre nagyobb izomtömeggel, ráadásul szárazabban ékeznek ezekre a viadalokra – tudjuk meg Balázstól.

A páros (amely az életben is egy párt alkot) 10 hónapos kőkemény felkészülést végzett. Február végén kezdték a munkát, Zircen edzettek, egy hónapban egyszer pedig Budapestre utaztak, ahol mesterük, Pintér Ferenc irányításával gyakoroltak. Elmondják, egy ilyen felkészülés során nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is erősnek kell lenni. Ott van például a szigorú diéta. A só és cukor nélküli, fehérjéből és zöldségekből álló étrend a testi gyötrődés mellett olykor az idegeket is megviseli. Emellett nem szabad elfelejteni a heti öt edzést (az utolsó három hétben már napi két edzés volt a program), a tréningek teljes összpontosítást és nagyfokú kitartást igényelnek. Aida és Balázs mindent együtt csinált végig, így ha az egyikük elgyengülni látszott, a másik át tudta lendíteni társát a holtponton. Aida megjegyzi: Balázs keményen fogja, nem enged lazítást az edzéseken, míg ő a diétát tekintve nagyon szigorú. Sajnos hiába a koncentráció és az önmegtartóztatás, van olyan dolog, amire a legfegyelmezettebb testépítő sem lehet befolyással: Balázs augusztusban érzékeny sérülést szenvedett. – A vállammal bajlódtam, nem tudtam edzeni, legalábbis fájdalommentesen nem. Már úgy voltunk vele, hogy felesleges erőltetni a dolgot, de azt mondtam, egész évben erre készültünk, ne hagyjuk veszni a munkát, és hát Aida miatt is mindenképpen folytatni akartam.

A budapesti megmérettetésen Balázs lépett először színpadra, és kategóriájában nem sikerült döntőbe, a legjobb hat közé kerülnie. – A sérülés mellett sajnos a formaidőzítés sem sikerült. Az utolsó időszak rendkívül fontos egy ilyen felkészülés végén. Az úgynevezett visszatöltésnél, amikor közvetlenül a verseny előtt szénhidrátot viszel be, hibáztunk, én ennek meg is ittam a levét, tanultunk belőle.

Aida harmadik helyen végzett kategóriájában. – Nagyon örültem, hogy Aidának sikerült. Sokat fejlődött, nagyobb izomtömeggel és szárazabb formával rendelkezik a korábbiaknál – dicséri párját Balázs. Aida a 2015-ös vb után 10 kilós izomnövekedést ígért meg magának. – Ebből hét már megvan – büszkélkedik a 29 esztendős hölgy. Van is mire büszkének lenni, több kívülálló szerint is legalább a második helyre odaérhetett volna. Az aranyérmet egy portugál, az ezüstöt egy lengyel testépítő szerezte meg, elfogulatlan vélemények szerint utóbbit mindenképpen előznie kellett volna Aidának, akit sokan az első helyre tettek.

Aida egyéniben bronzérmet szerzett, a 29 éves hölgy remek formát mutatott a viadalon, kategóriájában a legjobb magyar lett. Csak néhány éve űzi a sportágat, de rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban Fotó: WABBA

A bírók nem így látták, de a zirci sportemberek így sem elégedetlenek. Ahogyan a párosban szerzett ötödik hellyel sem azok, főleg, hogy úgy érzik: javultak 2015-höz képest.

Büszkék rá, egyben kicsit furcsállják is, hogy hazai pályán ők voltak az egyetlenek, akik közös koreográfiájukhoz nem külföldi popszámot, hanem egy komoly magyar zenét, Oláh Ibolya Magyarország című nótáját választották. Nemzetiszínű csuklóvédőben léptek színpadra, Aida elmondja: szerették volna megmutatni, számukra nagy dolog, hogy hazájukat is képviselik a rangos világeseményen.

S hogyan tovább?

- Én bolondabb vagyok – fogalmaz a nem mellesleg kétszeres magyar bajnok fekvenyomó Aida, arra utalva, hogy ő máris menne tovább a következő nagy verseny és nagy cél felé. Ha kell, holnap elkezdené a felkészülést. Balázs (sérülése miatt is) most egy kicsit sötétebben látja a dolgokat, azonban a sportember attól sportember, hogy mindig előre néz, és ha az újabb feladatra gondol, újra felcsillan a szeme.

A két testépítő már sorolja is, mi kellene a vágyott páros vb-címhez. – A százszázalékos felkészülés mellett tökéletesíteni kell a verseny előtti töltést. Egyénileg is a csúcson kell lenni, de ez nem elég, ha arányban, izomtömegben és a közös pózolásban nem vagy összhangban a pároddal – szedik össze a hozzávalókat. Talán maguk sem veszik észre, fejben máris elkezdték a felkészülést a következő nagy viadalra.

Aida és Balázs (akik kiemelik: nagyon köszönik edzőjük, Pintér Ferenc munkáját és barátjuk, Holonics Nándor segítségét) amatőrként, munka mellett űzik ezt a sportágat, tehát egy-egy megmérettetés óriási áldozatot követel tőlük.

De hát a sportember attól sportember, hogy...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában