Sporttörténelmi eredmény

2018.01.24. 16:43

Strommer Soma, a magyar falmászás reménysége már Tokióra készül

A magyar falmászásban sporttörténeti eredményt ért el a Veszprémi Sportmászó Egyesület (VESE) egyik fiatal reménysége, Strommer Soma. A nagyvázsonyi fiatalember mindhárom szakágban aranyérmet szerzett, amire korábban még senki sem volt képes.

B. Virág Rita

Strommer Soma

A 18 éves sportoló elmondása szerint, mióta az eszét tudja, mászik. Édesapja, a veszprémi sportmászás atyja az egyik tévés vetélkedőben, a Ninja Warriorból is megismert Strommer László, aki rendszeresen magával vitte az edzésekre fiát is.

- Kilencéves lehetettem, amikor az első versenyemen részt vettem. Nagyon élveztem, bár ekkor még más sportágat is kipróbáltam. A Padányi iskolában általános iskolásként két évig kézilabdáztam, de a kettő nem fért meg egymás mellett, így inkább a mászást választottam – mesélte Soma, aki akár otthon is bármikor gyakorolhat, ugyanis édesapjával a garázsukba építettek egy 4,5 méter magas mászófalat.

A Lovassy gimnázium diákja elmondása szerint 11-12 éves korára utolérte édesapját, majd fokozatosan kezdett a fejére nőni, és ma már egy kategóriában versenyeznek, ahol általában az ifjabbik Strommer nyer.

Az elmúlt években a korosztályos ranglétrát végigjárva Soma szép sikereket ért el. Tavaly például az európai rangsorban kilencedik helyen állt saját korcsoportjában, ám ő már inkább a felnőttek között versenyzett, hiszen ott tudott összegyűjteni minél több tudást és tapasztalást. Az elmúlt évben például két felnőtt Világkupán is részt vett, az Európa-bajnokságon az 51. lett, de korosztályában a kilencedik.

A magyar mezőnyben pedig a sportmászás egyik szakágában – boulderben, gyorsaságiban és nehézségiben – sem talált legyőző-

re. A hármas siker történelmi eredmény, korábban hasonlóra még senki sem volt képes.

- A tokiói olimpián 2020-ban a sportmászás is bekerült a programba. Itt azonban csak összetettben lehet majd nevezni. Igen szűk mezőny lesz, vagyis nagyon komoly eredmények szükségesek ahhoz, hogy valaki eljusson az ötkarikás játékokra. Nem tudom, a magyar válogatottat ki képviseli majd, jó lenne, ha rám esne a választás – magyarázta.

Soma még nem döntötte el, hogy a jogi pályát válassza-e, vagy a szívére hallgasson és inkább edzőnek tanuljon inkább. Külföldi lehetőségek is kecsegtetik, Bécsben az egyetem mellett a sportra is tudna fókuszálni.

Ausztriában nemcsak rengeteg mászófal áll a sportolni vágyók rendelkezésére, hanem a sziklamászók is igazán otthon érezhetik magukat. Soma pedig a sportmászásnak ezt az ágát is szívesen űzi. A sziklamászás ugyanis kiváló gyakorlási lehetőség, és óriási kihívásokat tartogat a sportolók számára. A különböző sziklákat különböző nehézségi utakon lehet megmászni, ezeket pedig különböző számokkal jelölik egytől tizenkettőig. A kilences utak már kifejezetten komoly tudást és felkészültséget igényelnek, Somának azonban két évvel ezelőtt sikerült egy 10+-os utat megtennie.

A veszprémi falmászók népes csapata már megkezdte az alapozást a következő szezonra, ahol Soma a korosztályában szeretne kimagasló eredményt elérni. Áprilisban indul majd Európa Kupán, aztán Európa-bajnokságon is, ahol az első hat hely valamelyikének megszerzése a cél. Ezen kívül szeretné megjavítani saját gyorsasági rekordját. A magyar csúcs 7,1 másodperc, Soma 9,61-nél tart, s úgy véli, 8 másodperc alatti eredményre képes lehet kitartó, céltudatos munkával.

Amikor beszélgettünk, aznap is ötkor kelt. Erősített egyet, aztán elindult az iskolába. Délután pedig a találkozót követően újra az edzőterembe sietett, ahol már a falon gyakorolt tovább. Elhivatottságához kétség sem férhet. Talán Tokióig repülhet vele...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában