Fontos a jó technika

2018.05.25. 07:00

A tapolcai sportoló szkander Európa-bajnokságra készül

Éremeséllyel indul a bulgáriai Európa-bajnokságon a tapolcai Szánti Imre, akinek gyermekkori álma vált valóra az utóbbi években. A szkander és ami mögötte van.

Horváth Gábor

Szánti Imrét (balra) ma már az ország legjobb szkanderosai között tartják számon Fotó: Szánti Imre

A szkanderezésről az embereknek általában a kocsma, a dagadó izmú hústornyok, vagy Sylvester Stallonénak a méltán híres, Túl a csúcson című filmben nyújtott alakítása jut eszébe. Ám ha jobban belegondolunk, akkor ez a tevékenység valahol mindenki gyermek-korának a része (legalábbis a fiúknál biztosan), mint amolyan játékos erőfelmérés, erőfitogtatás.

Szánti Imre is így volt ezzel, és ő annyira megszerette a mozgásformát, hogy már egészen fiatalon tudta, szeretne a szkanderozással komolyabban foglalkozni. Most, 43 évesen jutott el arra a szintre, hogy az ország legjobbjai között van. Magyar bajnok, világversenyeken képviseli hazánkat, legközelebb jövő hé-ten, a bulgáriai Európa-bajnokságon lesz ott.

- Mindig is jó voltam a szkanderozásban, nagyon szerettem csinálni, de csak öt esztendeje foglalkozom vele komolyabban – mesélte lapunknak Szánti Imre, aki családi/genetikai örökségként kapott igazi őserőt, amely jó alap, ám az igazán felkészült vetélytársak között mit sem ér a szkanderban. Ezt tapasztalta meg öt éve a saját bőrén.

- Úgy mentem el az első komoly versenyemre, mint a falu bikája. Azt gondoltam, bármit elérhetek, aztán simán elkenték a számat. Akkor jött oda hozzám Dóró Zsolt, aki megveregette a vállamat, s azt mondta: erős vagy, csak nem tudsz szkanderozni. Elhívott edzeni, és megmutatta, mire kell odafigyelni. Korábban soha nem gondoltam, hogy ennyire számít a technika.

Szánti Imre elárulta: a szkanderban a siker legalább 50 százaléka a jó rajton múlik. A kezdés előtt a bíró ellenőrzi a fogás szabályosságát, de onnantól kezdve szinte mindent szabad. A könyöknek persze a helyén kell maradnia, a csuklóval és alkarral viszont úgy dolgozik az ember, ahogy akar. Természetesen meg is vannak az apró (a másiknak viszont igencsak fájó) trükkök. Csak az egyik lábnak kötelező a földön maradnia, mint megtudtuk, akad olyan versenyző, aki a másik lábát az asztalon helyezi el.

Egyszerre kell erősnek, gyorsnak és technikásnak lenni.

A hosszú kar és a nagy tenyér előny, ezekben a paraméterekben Szánti Imre jól áll, azonban még fontosabb a speciális gyakorlatokból álló edzésmunka, amely az utóbbi időben a legjobbak közé juttatta a tapolcai sportembert. Többféle izomcsoporttal kell külön-külön foglalkozni, és nemcsak az izmok, hanem az inak és csontok állapota is nagyon fontos. A sérüléseket is megelőzendő, a sportág ugyanis nem veszélytelen, Szánti Imre például három kéztörésnek is a tanúja volt. Mindet a rossz technika és/vagy elégtelen felkészülés okozta.

 

Szánti Imrét (balra) ma már az ország legjobb szkanderosai között tartják számon Fotó: Szánti Imre

A kiváló szkanderos, aki egyébként civilben vendéglátással foglalkozik, a Dóró Team tagja, és ma már saját tanítványai is vannak.

Az Európa-bajnokságon a masters 100 kilogrammos kategóriában áll rajthoz. (Nemrég fogyasztott le 106 kg-ról, az ok: így nem lesznek 160 kg-os ellenfelei.) Kemény csaták várnak rá, hiszen a különböző nemzetek bajnokai lesznek ott a mezőnyben. Jövő héten szerdán jobb kézzel, csütörtökön ballal versenyez Szófiában.

Szánti Imrével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy gyerekkora óta küzdött egy makacs betegséggel, így még jobban felértékelődik teljesítménye. Túllépett a betegségen és megvalósította régi álmát, amely csak most kezdődik el igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában