Berlinben tanultak

2018.05.15. 21:19

Dárdai Pállal és Petry Zsolttal is találkoztak a rátóti futballvezetők

Dárdai Pállal és Petry Zsolttal is találkoztak a Hertha BSC-hez látogató gyulafirátóti futballvezetők, akik az élmények mellett számos érdekes információ-val lettek gazdagabbak a német óriásklubnál.

Horváth Gábor

A képen balról Fogl Sándor, Dárdai Pál, Petry Zsolt, Polonkai Csaba és Hagymási Zoltán Fotó: GySE

Fogl Sándor szakmai vezető és Polonkai Csaba edző Hagymási Zoltán (aki szintén volt Gyulafirátóton tréner, jelenleg az Oroszlányt irányítja) társaságában utazott a közelmúltban Berlinbe, abból a célból, hogy a helyszínen ismerkedjen a fővárosi egyesületnél, főleg annak utánpótlásában zajló munkával.

- A Gyulafirátót SE edzői, vezetői mindig is azon a véleményen voltak, hogy folyamatosan fejlődni, tanulni kell ahhoz, hogy a saját maguk elé állított követelményeknek meg tudjanak felelni. Fontosnak tartjuk, hogy megismerkedjünk más kultúrákkal – mondta el lapunknak Fogl Sándor.

A gyulafirátótiak három napot töltöttek Berlinben, s volt szerencséjük találkozni a berlini klub magyarjaival, a Bundesliga-csapatot irányító Dárdai Pállal, valamint Petry Zsolttal, aki öt kapusedző főnöke. – Bepillantást nyerhettünk az utánpótláscsapatok edzéseibe, láttunk egy U23-as bajnoki meccset, és részt vehettünk a felnőttcsapat egy zárt kapus edzésén. Dárdai Pállal és Petry Zsolttal beszélgetve nagyon sok információt kaptunk az itteni életről, fociról. Dárdai sokkal zárkózottabb, míg Petry nyitott, segítőkész volt a talál-kozásunkkor, egy alkalommal együtt vacsoráztunk, és átbeszéltük a bennünket érdeklő kérdéseket.

Fogl Sándortól megtudtuk, a Herthánál 12 éves kortól foglalkoznak a játékosokkal. A fiatalabbak utánpótlás-nevelő egyesületeknél sportolnak, ahol megkapják azokat az alapokat, melyek megteremtik a lehetőséget, hogy feljebb lépjenek. Ötéves kortól, az óvodákban kezdik megszerettetni a labdarúgást, és már onnan a nevelőklubokhoz kerülnek a gyerekek. A koruknak megfelelő kisméretű labdával kis pályákon játszanak, rengeteg játékos, rávezető gyakorlattal. Ezek az utánpótlás-nevelő egyesületek végzik el a tömegesítést, hogy innen már a kiválasztott gyerekek kerüljenek a képességüknek megfelelő szintű egyesülethez. Minden utánpótláscsapatnál két edző dolgozik, a vezetőedző U15-től főállású, és német viszonylatban is nagyon jól keres. Nem kell más pénzszerzési lehetőségeken gondolkodnia, száz százalékban a csapatával foglalkozik.

- A sportközponton belül található az iskola, ide járnak a játékosok, ez lehetővé te-szi, hogy délelőtt is tudjanak edzeni. Németországban 8-10 éve megszüntették a bentlakásos akadémiákat, hogy a gyerekek ne legyenek elszakítva a családjuktól.

A gyulafirátótiak szakmai vezetője az általuk megtekintett U23-as mérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte: a negyedik vonalban rendezett találkozó – amelyre 3000 néző látogatott ki – körítése remek volt, a tempó pedig jóval nagyobb, mint az itthon megszokott.

Ami az edzéseket illeti, a feladatokat tekintve újdonságokat nem láttak a magya-rok, mégis több érdekesség is akadt számukra. – Azokat a feladatokat végezték, amit mi is naponta elvégzünk, csak itt a tempó és a fegyelem sokkal nagyobb. Érdekes volt, hogy mennyire egységesen és nagyon komolyan veszik a hibajavítást. Minden feladat úgy kezdődött, hogy az edző részletesen elmondta, mit szeretne látni, majd a feladat elvégzése után részletesen elmagyarázta, mi volt a hiba, mit kell kijavítani. Mi is javítunk hibát, de az itt látott mód, a sok beszéddel, új volt. A legunalmasabb feladatot is teljes erőbedobással, koncentrálva végezték a játékosok az edző sípszaváig.

A képen balról Fogl Sándor, Dárdai Pál, Petry Zsolt, Polonkai Csaba és Hagymási Zoltán Fotó: GySE

- Úgy gondoljuk, egyesületünk fejlesztése szempontjából is nagyon fontos az ilyen szakmai út. Az igazat megvallva féltünk a túrától. Mit akarunk mi, magyar megye I-es edzők a világ vezető foci- nagyhatalmának egyik élcsapatától? Lesz-e olyan, ami hasznosítható a mi szintünkön? Mennyire vesznek bennünket majd komolyan? Érdemes-e saját pénzünket áldozni erre az útra? Legtöbb kérdésünkre pozitív választ kaptunk. Nagyon sok nálunk is hasznosítható dolgot jegyeztünk fel, ami előreviheti utánpótlásképzésünket. Petry Zsolt hozzáállása pedig megadta arra is a választ, hogy ilyen kis csapattól is van értelme az edzőknek akár sztár- klubokhoz is ellátogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában