Verseny a város szívében

2018.05.07. 21:28

Új egyéni csúcsokat hozott az 1. Köztéri Súlylökő Párbaj Veszprémben

Márton Anita súlylökő világbajnok érte el a legjobb eredményt az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajon. Párban viszont az Aranyi Ferenc-Detrik Balázs duó nyerte a viadalt.

B. Virág Rita

Márton Anita érte el a mezőny legjobb eredményét, 18,06 méterig jutott Fotó: Balogh Ákos

Újszerű kezdeményezés volt az első alkalommal megrendezett köztéri súlylökő párbaj, amit a Veszprémi Egye-temi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) hívott életre.

Az Óváros téren lebonyolított rendezvényre külön pályát építettek, többek között a geodéták segítségével, akik precízen bemérték a helyszínt. Kiderült, hogy a tér valamennyit emelkedik, így aztán egy dobogót kellett építeni a dobókörnek, és a 14 versenyző innen végezte el a lökéseit.

Igen rangos mezőnyt sikerült meghívniuk a szervezőknek. Az esemény legnagyobb sztárja kétségtelenül Márton Anita volt, aki hazánk első atlétika-világbajnoka, magyar csúcstartó. De eljött a VEDAC kalapácsvető csúcstar-tója, Orbán Éva is, aki eb- ben a számban is kipróbálta magát.

Zsivótzky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia hétpróbázók neve is jól cseng az elit mezőnyében, és akkor még nem beszéltünk a feltörekvő magyar súlylökő-tehetségekről.

A viadal pikantériáját az adta, hogy a szervezők úgy állították össze a párokat, hogy nagyjából azonos átlagot tegyen ki az egyéni legjobbjuk.

Márton Anita érte el a mezőny legjobb eredményét, 18,06 méterig jutott Fotó: Balogh Ákos

Ugyan a szabadtéri szezon elején járunk még, ám így is kiváló eredményeket hozott a megmérettetés. A férfiaknál a legjobb teljesítményt az Ikarus BSE súlylökője, Kovács László érte el, aki többször megjavította egyéni legjobbját, és 17,71 méteres saját csúccsal zárt.

A nőknél természetesen kimagaslott a mezőnyből Márton Anita, 18,06 méterig jutott.

Végül a VEDAC-ot képviselő Aranyi Ferenc (15,99) és az ikarusos Detrik Balázs (17,03) nyerte az első köztéri viadalt – nekik lett a legjobb az átlaguk -, megelőzve az MTK-s Krizsán Xénia (14,07), és a Karc egyesüle-tétől érkezett Fekete István (17.63) duóját. A harmadik helyen Zsivóczky-Farkas Györgyi a BHSI-től (13,71) és a már említett Kovács László (17,71) végzett.

Az erőpróbát követően sikerült szóra bírnunk Márton Anitát: – Nagyszerű ötletnek tartom ezt a köztéri viadalt, remélem, hagyományt teremtettünk vele. Fantasztikus hangulata volt a versenynek, rengetegen kilátogattak szurkol-ni nekünk – kezdte a birmin-ghami fedett pályás világbajnokság aranyérmese, aki azt is elárulta, a múlt héten még edzőtáborban készült, kemény munkát végzett.

- Az idén 18,61 méter az eddigi legjobb eredményem. A hét második felében már Sanghajba utazom, a soron következő Gyémánt Liga-versenyre, ahol szeretném megjavítani a szezoncsúcsomat. Persze a legfontosabb megméretés idén az Európa-bajnokság, akkorra időzítjük a csúcsformát, és akkor szeretnék új egyéni csúcsot is elérni – magyarázta.

Márton Anita egyéni csúcsa 19,87 méter, de már évek óta vágya, hogy elérje, átlépje a bűvös húsz métert.

Orbán Éva háromszoros olimpikon kalapácsvető arról beszélt, hogy fantasztikus élmény volt ilyen nagyszerű közönség előtt dobni.

- Először kis feszültség dolgozott bennünk, mert a nézők elég közel ültek. De aztán remek hangulatot varázsoltak, és mi könnyen feloldódtunk – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában