kézilabda

2018.06.13. 21:39

Szép volt, fiúk! Kijutott a világbajnokságra a magyar válogatott

Óriási csatában, szívvel-lélekkel küzdve kivívta a világbajnoki szereplés jogát a magyar férfi kézilabda-válogatott. Ljubomir Vranjes együttese a Szlovéniában aratott ötgólos siker után a Veszprém Arénában 26:22-re kikapott, de a dán-német közös rendezésű tornán így is részt vehet. Szép volt, fiúk!

B. Virág Rita

Magyarország-Szlovénia 22:26 (12:12)

Veszprém, 5000 néző. V.: Badura, Ondogrecula (szlovákok). Magyarország: Székely – Hornyák 3, Nagy 1, Lékai 7, Bánhidi 3, Bodó 1, Bóka 2. Csere: Mikler (kapus), Ilyés, Sipos, Ligetvári, Ancsin, Schuch, Balogh 5 (3), Juhász. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes. Szlovénia: Zaponsek – Janc, Dolenec 5 (1), Blagotinsek 1, Zabic 1, Mackovsek 6, Cingesar 3. Csere: Lesjak (kapus), Zarabec, Kavticnik 5 (4), Mlakar 2, Bezjak 2, Suholeznik, Vlah 1, Marguc. Szövetségi kapitány: Veselin Vujovic.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5.

Fantasztikus bravúrt hajtott végre Magyarország férfi kézilabda-válogatottja, amikor idegenben öt góllal, 29:24-re legyőzte az előző világbajnokság bronzérmesét, Szlovéniát az aktuális vébéselejtező párharc első mérkőzésén.

A visszavágóra Ljubomir Vranjes a győztes csapaton ne változtass mondáshoz tartva magát, ugyanazt a keretet jelölte meg, mint a koperi derbi előtt.

A találkozó előtt Ligetvári Patrikot és Juhász Ádámot 25., Ancsin Gábort 100., míg Nagy Lászlót 200. válogatottsága alkalmából köszöntötték.

Elrontott magyar támadást követően Bánhidi védekezett nagyszerűen, Blagotinsek elől csente el a lasztit. Lékai szerzett vezetést a magyar válogatottnak, Dolenec egyenlített.

Dolenec kapta a meccs első két perces büntetést, Bodót vágta szájba, az emberelőnyt Bodó passzából Bánhidi váltotta gólra (6. perc: 3:2). Cingesar így is egyenlített, majd Hornyák repült be a szlovén kapu elé.

Bánhidit nehezen tartották a szlovének, ketten vigyáztak rá, így Nagy bátran fordulhatott kapura (9. perc: 5:4). Ilyést küldték ki a játékvezetők két percre, ám a szlovén próbálkozást bravúrral hárította Székely.

Bóka iramodott meg, lerántották, a játékvezetők előnyszabályt adtak, a büntetés elmaradt, Hornyák vágta be a kipattanót. Székely újra nagyszerűen védett, így a félidő derekához érve a három gólos előnyért támadhatott a piros mezes magyar egység. Blagotinsek vitte földre iponnal Bánhidit, ki is állt két percre, majd Bánhidi – megint Bodó passzából – higgadtan pattintott a szlovén kapuba (7:4).

Vujovic edző cserékkel próbált frissíteni, Mlakar és Bezjak érkezett, s bár Cingesar szépített, Bodó gyorsan visszaállította a különbséget.

Kimaradt magyar hetes után Kavticnik és Mlakar találataival zárkózott közelebb Szlovénia (20. perc: 8:7).

A magyar fiúk azonban hősiesen védekeztek, és gyors, eredményes támadásokkal visszaállították a három gólos differenciát (23. perc: 11:8).

A félidő hajrájában Kavticnik két hetesével újra szoros lett, és kissé elhamarkodott hazai támadások után 11:10-re felzárkózott az ellenfél, sőt Dolenec büntetőjével már egyenlő volt az állás, és ez is maradt az első harminc perc végeztével.

A félidőben a két visszavonuló klasszist, Harsányi Gergelyt, valamint Iváncsik Tamást búcsúztatta el a Magyar Kézilabda Szövetség.

A szünet után Szlovénia többször is átvehette volna a vezetést, ám hol a védőfal, hol Székely akadályozta meg ebben. Aztán a 34. percben Mackovsek löketével már nem tudott mit kezdeni Székely, így 12:13-ra alakult a mérkőzés. Többször is egy góllal elmentek a vendégek, ám heroikus küzdelemben a mieink rendre egyenlítettek.

Aztán Lékai bombájával ismét itt volt a fór (39. perc: 15:14). Székely teljesítményére elfogytak a jelzők, a legjobbkor hatástalanította a szlovén próbálkozásokat, a kapus parádésan védett.

Balogh második hétméteresével két góllal ment a magyar alakulat, Kavticnik csökkentett a hátrányon, majd Lékai kiállítása után Cingesar tett egyenlőségjelet a két csapat közé (45. perc: 17:17).

Mackovsek vette vissza a vezetést Szlovéniának. Sajnos kissé tanácstalanná vált a magyar csapat, s ezt kihasználva a vendégek 17:19-re elhúztak. Lékai harcolt ki hetest és kiállítást, a büntetőt Balogh pimasz módon löbbölte a hálóba.

Bezjak góljára Hornyák adott csattanós választ. Minden szlovén támadást fülsüketítő füttyszó kísért, ám Dolenecet ez sem akadályozta meg a gólszerzésben (52. perc: 19:21).

Szívvel, lélekkel küzdött Magyarország, Balogh a legjobbkor villant (55. perc: 21:22). Mackovsek sorozatban lőtte góljait, Bezjak találatával pedig már három gólos volt a vendéglátó hátránya (57. perc: 21:24).

Lékai nagyon fontos gólt lőtt, de szinte azonnal büntetőhöz jutottak a szlovének (59. perc: 22:25). Mackovsek ziccerével 22:26-ra mentek a szlovének, majd Lékai óriási lehetőséget hagyott ki. Székely azonban nem hagyta, hogy izgalmas legyen, megfogta Dolenec lövését, így Magyarország kijutott a világbajnokságra.

Veselin Vujovic: – Hazai pályán öt gólos vereség, tudták, hogy nagyon nehéz csata elé néznek. Magyarország kézilabda nemzet, ahogy Veszprém is egy kézilabda város. Lehetetlen küldetéssel néztünk szemben. Nagyon nehéz meccs volt, megpróbáltunk öt góllal nyerni, ám végül csak négy lett belőle.

Blaz Blagotinsek: – A második félidőben kiemelkedően játszottunk, de sajnos elkövettünk néhány hibát, így a magyarok jutottak ki a világbajnokságra, amihez gratulálok.

Ljubomir Vranjes: – Két nagyon kemény meccset vívtunk. Tudtuk, hogy hazai pályán is Nagyszerűen harcoltunk az első félidőben. Sokat köszönhetünk a szurkolóknak, akik sokat segítettek nekünk. Bevallom, a második félidőre többen elfáradtak, másokon látszott, hogy betegen vállalták a játékot, de mindenkinek meg volt az akaratereje és küzdött utolsó leheletéig. Örülök, hogy ma azok a gyerekek is láthatták ezt a csatát, akik a kézilabda mellett kötelezték el magukat.

Székely Márton: – A szlovén csapatnak gratulálok, hogy meg tudta nyerni ezt a mérkőzést. Hihetetlen volt a védekezésünk, bárki esett ki, két percre, vagy kellett lecserélni, a beszállók pótolni tudták. A szurkolók különösen sokat segítettek ma nekünk. Nagy siker ez a magyar kézilabdának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában