Kerékpárral Krkre

2018.07.31. 20:15

Külföldön is próbára tenné tudását a bringás

Kétszer műtötték térdszalagszakadással, elit kategóriában versenyez, a Bakonyban és Ausztriában edz, 24 óra alatt Krk szigetéig tekert, idővel pedig külföldön is szeretné megmutatni magát – ő Ferenczi Balázs, a Bakony Racing Team 22 esztendős versenyzője.

Haraszti Gábor

Az idei szezonban amit csak lehetett, megnyert Ferenczi Balázs Fotó: Kaiser Erika

Balázs 12 évvel ezelőtt, 10 évesen pattant először nyeregbe, BMX kerékpárjával rendszeresen megfordult barátaival a pápai skate parkban. Idővel egyre komolyabb trükköket sajátított el, versenyekre is járt, majd beköszöntött a mountain bike „időszak”, ahol a profik között 17 évesen a Tapolcán rendezett bajnokságon harmadik lett. Ezután sajnos több komoly sérülés hátráltatta, mindkét térdét műteni kellett az esések miatt, így Balázs megint a váltás mellett döntött, elszántságának és tehetségének köszönhetően aztán ebben a szakában is sikeres lett.

Az idei szezonban amit csak lehetett, megnyert Ferenczi Balázs Fotó: Kaiser Erika

– A maraton mountainbike-ozásra váltottam, ez egy sokkal biztonságosabb, erőnléti sportág – mesélte a fiatalember. – Rengeteg sporttársat ismertem meg az évek során, akik sokat segítettek, tanácsokat adtak. Az intenzív edzések után körülbelül három év elteltével már versenyen is rajtvonal mögé álltam, mountainbike maraton szakágban és időfutamokon szoktam indulni. Van egy téli kiegészítő sportágam, a cyclocross, aminek a lebonyolítása ugyanúgy tömegrajttal történik, mint a maratonozás, itt a szabályok illetve az időjárási körülmények miatt viszont másfajta kerékpárral versenyzünk.

A sportember büszkén mesélte, hogy 2018-ban egy versenytől eltekintve mindenhol a dobogó legmagasabb fokára szólították, immár a Bakony Racing Team tagjaként, hiszen 2017 végén meghívást kapott az újonnan megalakult csapatba, aminek örömmel tett eleget. Kérésünkre Balázs egyik legemlékezetesebb túráját is elmesélte, barátaival ugyanis egészen Horvátországig tekert.

– Gicről indultunk és letekertünk Krk szigetre, Baskára. Ezt az 515 kilométeres távot 23 és fél óra alatt teljesítettük úgy, hogy összesen 18 órát ültünk a nyeregben és csak kicsivel több, mint öt órát pihentünk. Hatalmas élmény volt, még éjszaka is gyűrtük a kilométereket.

Balázs a közeljövőben a Cyclocross Magyar Kupa elit, illetve a mountainbike maraton hosszú távú kategóriájában tervez különböző versenyeken indulni, sőt szeretné magát a nemzetközi mezőnyben, külföldön is megmérettetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában