őrizzük emlékét

2018.09.08. 15:00

Születésnap: harminchat éves lenne Marian Cozma

Szombaton ünnepelte volna 36. születésnapját Marian Cozma, az MKB Veszprém KC egykori játékosa, akit 2009-ben gyilkoltak meg Veszprémben.

Marian Cozma

Forrás: Bors Online

Marian Cozma Bukarestben született 1982. szeptember 8-án. Édesapja és az édesanyja is válogatott kézilabdások voltak. Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, mellyel sok szép sikert is elért, többek között bajnok és kupagyőztes lett csapatával. 2002-ben Fehéroroszország ellen mutatkozott be a felnőttválogatottban.

Marian Cozmát 2005-ben Bukarestben megkéselték. A bukaresti Rapid fanatikus drukkerei felismerték az utcán és kést döftek a hátába. A sérüléseiből hamar felépült.

Emlékezõk mécsest helyeznek el Marian Cozma fényképe elé 2010. február 6-án a Veszprém Aréna elõtti parkban, ahol felavatták Marian Cozma emlékmûvét, Mihály Gábor szobrászmûvész bronz mellszobor alkotását MTI Fotó: Kovács Tamás

A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, velük is bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie az MKB-vel. Bár többször szerepelt a román válogatottban, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni, részben mellőzése, részben személyes okok miatt.

2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál előtt Cozmát szíven szúrták, segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta.

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Raffael és Németh legkorábban harminc év múlva szabadulhatnak.

2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

2018. július végén Sztojka Ivánt, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját feltételesen szabadlábra bocsátották.

Forrás: wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában