Hoya Veszprém-Nyíregyháza

2019.02.16. 13:49

Kupagyőztes a Hoya PE Veszprém!

Történelmi győzelmet ért el Mérész Csaba vezetőedző irányításával a Hoya Pannon Egyetem Veszprém csapata, amely ideges első negyedet követően végül nagyszerű játékkal fektette két vállra a Nyíregyházát a dr. Hepp Ferenc kosárlabda emlékkupa döntőjében.

B. Virág Rita

 

Hoya Veszprém-Nyíregyháza

84-67 (18-22, 26-15, 27-15, 13-15)

Győr, 500 néző. Hoya Pannon Egyetem Veszprém: Szabó 14/3, Madár 9/3, Pavlovic 14/3, Kovács 9, Völgyi 21. Csere: Körtélyesi 10/3, Szűcs, Helmeczi 3/3, Kerkai 4. Edző: Mérész Csaba. Nyíregyháza Blue Sharks: Sitku M., Harmon 20/6, Bazsó 7/3, Bus 14, Czinger 6. Csere: Czura, Fazekas 9/3, Mokánszki 11/3. Edző: Siska János.

Történelmi győzelemre készült a Hoya Pannon Egyetem Veszprém a Nyíregyháza ellen a dr. Hepp Ferenc emlékkupában. Mégis kissé idegesen kezdett a Veszprém: két eladott labda után 2-6 állt az eredményjelzőn.

Két perces bakonyi kosárszünet után Pavlovic ziccerére nagy szükség volt, de továbbra is kapkodva, görcsösen játszott a Hoya és 4-10-es állásnál Mérész edző időt kért. A veszprémi szakvezető a játék sebességére és a megszokottnál lazább védekezésre hívta fel a figyelmet.

Völgyi hozta fel a csapatát 8-12-re, azonban egyelőre nem ültek a távoli dobások, hiányoztak a triplák, nem úgy a túloldalon, ahol Bus triplájával 8-15-re alakult az állás.

Egyelőre Völgyi cipelte hátán a Veszprémet, Körtélyesi labdaszerzése és zsákolása után viszont újra szoros lett (8. perc: 14-17).

Időt kért a Nyíregyháza, zsinórban szerzett öt pontot, 14-22-t mutatott az eredményjelző. Szabó és Kovács ziccereivel zárult a negyed (18-22).

A második játékrész kihagyott veszprémi lehetőségekkel indult, továbbra sem találták a megfelelő távolságot a veszprémi tüzérek, s az is bosszantó volt, hogy több lepattanót is elhalászott a bajnokság ötödik helyén álló Nyíregyháza.

A kék mezes „Cápák” mentek elől, a Hoya küzdött, de még mindig nem érte utol ellenfelét. Körtélyesi és Madár játszott össze (25-26), fogat összeszorítva harcoltak minden labdáért az egyetemisták és ennek eredményeképp a 15. percben átvette a vezetést a Veszprém (29-28).

Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld

A Nyíregyházát is nyomta a tét, zsinórban hagyta ki a helyzeteit, a túloldalon viszont kezdett magára találni a bakonyi gárda, s Szabó tempójával 32-28-ra vezetett a Veszprém.

Pavlovic és Szabó is sokat vállalt, és az első félidő végéhez érve már rendre három-öt ponttal a Hoya vezetett. Az utolsó másodpercben Helmeczi a félpályáról eresztett el egy dobást, a labda pedig pontosan landolt, így a mérkőzés eddigi legszebb megmozdulásával 44-37-re vezetett a Veszprém.

A harmadik negyedig kellett várni Madár első három pontosára, amivel tíz pontra nőtt a különbség (47-37). A veszprémiek védekezése is feljavult, s most már a dobóformájukra sem lehetett panasz, így a 23. percben már 53-39 állt a kijelzőn.

A Nyíregyháza amerikai légiósán, Harmonon semmi sem múlt (55-43). A kék mezesek a 26. percben már öt faultnál jártak, Madár mindkét büntetőt kihasználta, Kerkai betörése után pedig időt kért a Nyíregyháza (61-47).

 

Körtélyesi és Madár pontjaival tovább nőtt a differencia, Szabó büntetőivel 68-49-re alakult a meccs. Harmon szépített a hármasról, de Szabó szinte azonnal válaszolt (71-52).

Kétségbeesett harcot indított a Nyíregyháza, azonban mindhiába, a bajnoki listavezető uralta a játékot az utolsó etapban is. Pavlovic hármasával húsz pont fölé nőtt a különbség (31. perc: 74-52). Szárnyalt a Veszprém, a rivális hiába kapaszkodott (35. perc: 80-56).

Aztán kissé megakadt a Hoya, sorozatban öt pontot dobott a Nyíregyháza, időt kért Mérész edző, ám megint kék mezes ziccert jegyezhettünk fel, majd újabb kontra után 80-65-re zárkóztak fel a nyírségiek.

Mérész edző ismét magához rendelte övéit, majd a négy perces góltalanságnak Körtélyesi vetett véget. A döntő utolsó pontjait a mezőny egyik legjobbja, Völgyi Marcell szerezte.

A Hoya Pannon Egyetem Veszprém fennállása első Hepp Kupa sikerét könyvelhette el. A történelmi győzelemmel együtt továbbra is őrzi veretlenségét a 2018/19-es szezonban.

Mérész Csaba: – Nem úgy kezdtünk, ahogy elterveztük, de sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe. Ezt követően azonban védekezésben és támadásban is feljavultunk és átvettük az irányítást. A külső dobásaink nem ültek, de végig nagy tempót tudtunk diktálni és így komoly előnyt hoztunk össze, így a végén nem kellett izgulnunk. A szurkolók nélkül nehezebb lett volna, ez a csapat és a drukkereink diadala volt.

Siska János: – Jó iramban kezdtük el a döntőt, sajnos Tóth Gergő meghatározó játékosunk nem tudott pályára lépni sérülés miatt. Mindent megtettünk a sikerért, de nagyon örülünk az ezüstéremnek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!