Stabilitás kellene

2019.11.06. 07:00

Ismét hazai pályán küzd az FC Ajka

Szerdán ismét pályára lép az FC Ajka, amely – a pályaválasztói jog felcserélését követően – otthonában fogadja a Budaörs csapatát a labdarúgó NB II-ben.

Horváth Gábor

Fotós: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A cserét a budaörsiek kérték, a mérkőzés 19 órakor kezdődik a városi sportcentrumban.

Két bajnoki vereség után áll az FC Ajka, amely Szolnokon maradt alul (0-3), majd múlt vasárnap hazai pályán a Csákvártól szenvedett 2-0-s vereséget. Megtört tehát az a lendület, amely az ősz közepén volt jellemző a zöld-fehérekre.

Abban az időszakban sok helyzetet dolgozott ki a Veszprém megyei együttes, ráadásul jó arányban használta ki azokat, ennek köszönhetően az egész mezőnyben csupán két csapatnak van több szerzett találata.

Több bravúrpontot is sikerült begyűjteniük az ajkaiaknak, az utóbbi két meccsen viszont se gól, se pont nem került Kis Károly legénységének neve mellé.

A támadások erejének és hatékonyságának visszaesése csak az egyik dolog, a másik még feltűnőbb hiányosság: a 24 szerzett gól mellett 25 kapott találat szerepel az FC Ajka gólarányában, s utóbbi érték a második legrosszabb az NB II-ben (a Vác kapott 27-et eddig).

Kis Károly edző a Csákvár elleni bajnokit követően nem véletlenül emelte ki azt, hogy rendbe kell tenni a védekezést. A hátsó alakzat mentségére legyen mondva, az állandóság nem jellemző a csapatrészre, amely nem (egészen pontosan, csak nagyon ritkán) lépett pályára kétszer ugyanabban az összeállításban ebben a szezonban.

Íme, az utolsó öt bajnoki védősora az FC Ajkánál!

A Csákvár ellen: Horváth P., Heffler, Görgényi, Nagy B.

A Szolnok otthonában: Görgényi, Heffler, Kenderes, Horváth P.

A Szeged ellen otthon: Görgényi, Heffler, Kenderes, Horváth P.

A Siófok vendégeként: Nagy E., Kenderes, Heffler, Nagy B.

A Haladás vendégeként: Köles (Nagy I., 34.), Heffler, Kenderes, Horváth P.

A védekezés persze nemcsak a védők feladata, de a fenti névsorváltozás jól érzékelteti a csapat gondjait. Érdekesség, hogy az augusztus eleji idény-­nyitányon még a Köles, Pákai, Görgényi, Csemer négyessel állt fel hátul az Ajka. Közülük a két szélső, Köles és Csemer sérülés/betegség miatt dőlt ki hosszabb időre, a korábbi csapatkapitány Pákai Gergő nem maródi, ám régóta meccskeretbe sem került.

Kis Károlynak tehát ebben a helyzetben kell megtalálnia azt a stabilitást, amely lehetővé teszi, hogy ismét eredményes legyen csapata. Ha megvan ez a stabilitás, akkor sem biztos, hogy az Ajkának annyi helyzete lesz egy-egy meccsen, mint amennyi az említett ősz közepi időszakban akadt. Emiatt a hatékonyság is kiemelten fontos.

A gárda első számú gólfelelőse, Nagy Krisztián remek szezont fut (nyolc találattal jelenleg holtversenyben vezeti a mesterlövészek névsorát), ám a folytatásban a támadó sem hibázhat ziccereket negatív következmények nélkül, illetve másoknak is gyakrabban kellene odaérniük a kapu elé, mert ha egy emberen múlik az eredményesség, az (az esetleges formahanyatlás vagy sérülés miatt) nagy kockázat.

Essen szó a mai ellenfeléről is! A Budaörs jelenleg 17. a tabellán, és három pont választja el a 11. Ajkától. Bognár György együttesének akadtak bravúros eredményei, de legutóbb kikapott (0-1) a Békéscsaba vendégeként. Az biztos, hogy a vendégeknek (is) nagy szükségük van a pontokra, ezért komoly küzdelem várható az összecsapáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!