Nyilasi Csanád lett Európa legjobbja

2020.03.29. 07:00

Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége elismerést kapott Nyilasi Csanád

Nyilasi Csanád, a Balatonfűzfői Lövész Egylet junior Európa-bajnok sportolója. Csanád 2019-ben a Görögországban megrendezett junior Európa-bajnokságon és Debrecenben a junior országos bajnokságon első helyen végzett, az Angliában megrendezett világbajnokságon 6. helyezést ért el. A magyar kultúra napja alkalmából az önkormányzat Balatonfűzfő Fiatal Tehetsége elismerő címet adományozott neki.

Szendi Péter

Nyilasi Csanád, a Balatonfűzfői Lövész Egylet junior Európa-bajnok sportolója

Fotó: Szendi Péter

– Kiskoromban nagyon szerettem a lövöldözős játékokat a számítógépen, ez nagyban befolyásolt abban, hogy a lövészetet, mint sportágat kipróbáljam. Három évvel ezelőtt volt egy nyílt nap a lőtéren és édesapámmal kimentünk. A kezdőpályán rögtön jól teljesítettem, láttak bennem fantáziát és meghívtak az egyik versenyükre. Azon a hétvégén volt egy verseny és a felnőttek között az előkelő ötödik helyet szereztem meg egy jobbkezes puskával, holott én balkezes vagyok – emlékszik vissza a kezdetekre Nyilasi Csanád, aki szerencsésnek tartja magát, hogy neki nem okoz különösképpen gondot, ha éppen jobbkezes puskát kell vennie a kezébe.

Nagyon örült a tavalyi eredményeinek, különösképpen az Európa-bajnoki címének, hiszen egyáltalán nem számított arra, hogy a dobogó legfelső fokára állhat. Annyi bántja csupán, hogy nem játszották el a Himnuszt, mert akkor még felemelőbb érzéssel vette volna át az aranyérmet. Természetesen nagyon büszke a debreceni országos bajnoki címére és a világbajnoki hatodik helyezésére is.

Sokáig úgy volt, hogy nem indulhat a vébén, de szinte az utolsó pillanatokban mégiscsak képviselhette hazánkat Angliában, ami nagy megtiszteltetést jelentett számára, hiszen a földkerekség legjobb lövészeivel mérhette össze tudását. Az erőpróba során sok gondja akadt a puskával, véleménye szerint ha ez nem lett volna, akár a dobogón is végezhetett volna.

Hetente kétszer edz a lőtéren, ahol minden feltétel adott az eredményes szerepléshez. Ilyenkor reggeltől késő délutánig tréningezik. Nagyon sokat köszönhet Sass Ferenc világbajnok sportlövőnek, aki például három napon keresztül készítette fel az Európa-bajnokságra. Csanád szerint a lövészet egyáltalán nem veszélyes sportág, be kell tartani a szabályokat. Otthon is szokott gyakorolni, de akkor egy „gyengébb” kategóriájú légpuskával.

Nyilasi Csanád, a Balatonfűzfői Lövész Egylet junior Európa-bajnok sportolója
Fotó: Szendi Péter

Idén több viadalon szeretne indulni és azokat lehetőség szerint mind megnyerni, illetve megvédeni az Európa-bajnoki címét Belgiumban, valamint Dél-Afrikában a vébén érmes helyet szeretne szerezni. Reméli, hogy itt már nem lesznek problémák a puskával.

A tizenhat éves Csanád bárkinek ajánlja ezt a sportágat, aki nem fél a fegyverektől. Balatonfüreden a Lóczy Lajos Gimnáziumban tanul, igyekszik az idejét úgy beosztani, hogy a sport ne menjen a tanulás rovására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában